Tíz elektromos gépet ígér a Honda három éven belül

2022.09.14. 11:53

2025-ig legalább tíz, de akár ennél is több elektromos motorkerékpárt mutatna be a Honda. Ez nem kis vállalásnak tűnik erre a hároméves intervallumra, ráadásul a következő öt évben mintegy egymilliót szeretnének eladni ezekből a modellekből, míg 2030-ra évi 3,5 millióra, a teljes darabszám 15 százalékára emelnék ezt a számot.

Erről a vállalat képviseletében két szakember, Shinji Aoyama, valamint Yoshishige Nomura beszélt a jövőre vonatkozó terveket bemutató sajtótájékoztatón. Elhangzott továbbá, hogy a Honda célja a teljes karbonsemlegesség elérése 2050-re, beleértve minden terméket és vállalati tevékenységet. A motorkerékpárok esetén ennél korábbi, 2040-es a céldátum.

Nem hagynak fel ugyanakkor a belső égésű motorok fejlesztésével, de ott is dolgoznak a tisztább megoldásokon, például a benzin-etanol keverékkel üzemeltethető blokkokon. Brazíliában nemrég már mutattak is be E100-zal használható motorkerékpárt, annak bevezetését Indiában is tervezik, a következő években további flex-fuel gépek jöhetnek.

Ami az elektromos gépeket illeti, több modellsorozatot terveznek. Az e:Business Bike széria tagjai cserélhető akkumulátorokkal rendelkeznek, akár ingázásra, vagy éppen kisebb méretű csomagok kézbesítésére is használhatók. Japánban és Vietnámban már a posta is használ ilyeneket, a civil felhasználásra, ingázásra szánt változatok 2024-2025-ben jöhetnek.

Az EM és EB, azaz elektromos moped és elektromos kerékpár kategóriákban összesen öt újdonságot terveznek. Itt a kompakt méretek és az elérhető ár lesznek a fő szempontok. Jelenleg egyértelműen Kína a legnagyobb piacuk e téren, de a tervezett modellek Ázsia mellett Európában is elérhetők lesznek.

Végül pedig a FUN EV platformra szórakoztató célú motorkerékpárok épülnek majd. Három nagymotorról lesz szó, amelyek Japánba, az USA-ba és Európába is eljutnak. 2024-ben és 2025-ben várhatók a premierek. Ezzel párhuzamosan a KIDS EV elektromosmotor-platformon is dolgoznak, amely gyerekmotorok alapját adja.