A repülő motorkerékpár létezik, és félelmetes

2022.09.21. 10:12

Repülő motorkerékpárt mutatott az Ali Technologies: a japánok a detroiti NAIAS kiállításra vitték el az XTurismót, hogy megejtsék vele az első amerikai repülést. Külsőre leginkább úgy néz ki a szerkezet, mintha egy megtermett drónra henköltek volna rá egy jetskit. Amúgy ebben a műfajban nem az Alié az első kísérlet, a mindenféle beteg kreálmányairól ismert Colin Furze is épített már hasonlót.

Mondjuk a fenti videón látható motoros testtartása és merevsége nem pont a bizalomról és a nyugalomról árulkodik. Egyébként maga a gép egyfajta hibrid megoldással rendelkezik, legalábbis a villanymotorok mellett belső égésűt is kapott. 300 kilót nyom, 80 km/h-s végsebességre képes, terhelhetősége 100 kilogramm, és nagyjából 30-40 percet üzemel egy töltéssel.

Hangosnak mondjuk hangos, tehát ha valaha tényleg sorozatgyártásba akarják vinni, azért ezen dolgozni kell, már amennyiben a sokfelé szigorodó zajterhelési előírásoknak is meg kívánnak felelni. A repülés pedig viszonylagos, hiszen az eddigi felvételek alapján nagyjából néhány méterre emelkedik el a földtől a jármű – nem tudni, mekkora magasságra képes pontosan biztonsággal.

プレスリリース1027.png

Az Ali-féle XTurismo amúgy nem teljesen új dolog, Japánban már tavaly bemutatták, de most kapott nagyobb nyilvánosságot, az amerikai premier révén. Ára is van már: 777 ezer dollárt, azaz szűk 320 millió forintot kérnek érte. Elvileg már előrendelni is lehet, legalábbis Japánba, de erre az évre ígérték más piacokra is. Kérdés viszont, hogy milyen szabályok mentén képzelik el a használatát.