Elektromos supermotót mutatott az Aprilia

2022.11.09. 09:39

Szinte teljesen váratlanul előállt egy elektromos tanulmánnyal az Aprilia: az olaszok hazai környezetben, az EICMA szalonon mutatták meg az Elettrica nevet viselő supermoto koncepciót. Igaz, a technikai részletekkel egyelőre fukarkodnak, de úgy fogalmaztak, a nagyvárosi fiatal motorosok következő generációját célozzák meg vele.

Bár túl sok adatot nem közöltek, a német Motorrad magazin minden kapcsolatát mozgósítva igyekezett ezeket pótolni. Úgy tudni, a 125 köbcentis benzinesek szintjét hozza majd nagyjából a villany-Aprilia, legfeljebb 11 kilowattos teljesítménnyel. Amit képek alapján is meg lehet állapítani, hogy a futóműalkatrészek sem utalnak ennél többre. A fékek a J. Juantól jönnek, a 17-es felnik közül az elsőn 110/70-es, a hátsón 140/70-es gumi feszül.

A villanymotor amúgy a hátsó lengővillában kap helyet, a kereket láncon keresztül hajtja meg, tehát nem agymotoros megoldásról van szó. Elektromos gépről lévén szó, az akkumulátortechnika is kulcskérdés, de erről sokat nem tudni még, a németek találgatásai 5 és 7 kWh közötti kapacitásról szólnak, a 100 kilométer körüli hatótáv pedig városi használatra bőven jó lehet.

Most már az Aprilián a sor, hogy kényeztessen minket a konkrétumokkal, na meg persze a pontos tervekkel is: mikorra várhatunk vajon szériagyártású változatot az Elettricából?