Bautista a Superbike világbajnoka

2022.11.14. 09:49

A Superbike-vébé mezőnye úgy fordult rá az utolsó előtti, indonéziai versenyhétvégére, hogy Álvaro Bautista előnye magabiztos, sőt van olyan forgatókönyv, amely szerint már vébécímet ünnepelhet a spanyol ducatis, de azért még nem dőlt el semmi. Most, a futamok után már más a helyzet: bejött a siker forgatókönyve, Bautista világbajnok!

Fotó: David Clares Pozo / WorldSBK
Fotó: David Clares Pozo / WorldSBK

Pedig a címvédő, egyben a spanyol egyik fő üldözője, Toprak Razgatlioglu mindent megtett, amit csak lehetett, hogy életben tartsa bajnoki esélyeit. Megnyerte ugyanis mindhárom futamot, bezsebelte a maximális pontszámot. Ennél többet saját hatáskörben egyszerűen nem lehet alkotni, közben csak abban reménykedhetett, hogy Bautista betlizik. De nem tette.

A Ducati spanyol versenyzője ugyanis a két főfutamon második, a superpole-on negyedik lett, így most 553 ponttal áll az élen, 66 pont az előnye Toprakkal szemben. Egy teljes versenyhétvégén 62-t lehet szerezni, így ha a török a zárófordulóban is triplázna, miközben Bautista célba sem ér, akkor is maradna egy kevés.

Bautista legutóbb 2006-ban nyert világbajnoki címet, akkor a MotoGP 125 köbcentis géposztályában bizonyult a legjobbnak, alaposan kiböjtölte ezt a mostani sikert. Ezen kívül 2008-ban, 250-ben jött össze egy ezüstérem. Ami pedig a Ducatit illeti, 2011 óta nem adtak bajnokot a WSBK-nak, akkor Carlos Checa személyében szintén egy spanyol klasszis szállította az aranyérmet.

És ha már az olasz gyártóról beszélünk: kábé tökéletes évet zártak, a MotoGP királykategóriájában Pecco Bagnaia egy héttel korábban ünnepelhetett. Ott is hosszú várakozás előzte meg ezt, hiszen Casey Stoner 2007-es sikere óta nem volt egyéni világbajnoka a márkának.