Limitált Fireblade-del tiszteleg McGuinness előtt a Honda

2022.11.17. 09:12

John McGuinness az utcai motorversenyzés élő legendája. Noha végül nyári interjúnkban sem mondta ki konkrétan, korábban már elhintette, hogy talán visszavonul. Nyugodt szívvel tehetné, mert idén már századszor is elrajtolt a Man-szigeti TT-n, ahol egyébként összesen 23 győzelem szerepel a neve mellett.

Az idei év a századik futamon kívül talán azért is különleges lehetett számára, mert ismét a Honda gyári alakulatával állhatott rajthoz, méghozzá a jubileumi Fireblade-del: a típus éppen ebben az esztendőben harmincéves. A japán gyártó nem is szalasztotta el megünnepelni ezt a kettős (sőt, tripla, mert McGuinness az 50. születésnapját ülte) jubileumot, csaknem fél évvel a TT után bemutatták a limitált szériás John McGuinness replikát.

A most hétvégén kezdődő birminghami NEC Motorcycle Live kiállításon élőben is megmutatják majd a korlátozott darabszámban készülő CBR1000RR-R-t, amelynek becsületes neve a Honda Fireblade SP John McGuinness 100th TT Start Race Replica. Ígérem, többször nem írom ki végig. A lényeg, hogy az eleve jubileumi különkiadásnak számító 30th Anniversary csúcsmodellt vették kicsit kezelésbe, természetesen ugyanazt a dizájnt örökölte meg, amit a Morecambe Missile becenévre is hallgató klasszis versenygépe viselt. Az airbox fedelét aláírta, és sorszámozott plakett is kerül a motorkerékpárra.

Ezen kívül arany csíkkal ellátott felnik, Metzeler Racetec RR gumikkal, szénszálas sárvédők, és pár egyéb kisebb módosítás is jár a csomaghoz. A tankra egy fotósorozat is felkerült, az információs kijelző grafikája, valamint az Akrapovic kipufogó pedig hozza azt, amit a harmincadik évfordulós SP-ről már ismerhetünk. Kiegészítőkből sem szenvedünk hiányt: garázsszőnyeg, motortakaró ponyva, és a Fireblade SP képével ellátott, 3D-lézergravírozott kristály is szerepel a meglepetések között. A legjobb viszont, hogy az átvétel a Honda Racing központjában történik, ahol személyesen találkozhatnak majd John McGuinness-szel a vásárlók.

A harmincas szám amúgy nemcsak az évforduló miatt jelenik meg ezúttal. Pontosan ennyi példány készül majd a McGuinness replikából, és még az ára is kereken 30 ezer angol font lesz, tehát átszámolva bő 14 millió forint. Összehasonlításképpen: a 30. évfordulós SP-t 9,4 millióért mérik.