Ezt a balesetet kivédeni aligha, csak megelőzni lehet

2023.05.25. 15:52

Vannak olyan esetek, amikből lehet tanulni. Ez éppenséggel olyan. A balesetet elszenvedő motoros elé két éve hajtottak ki Egerben. A felvétel azért került elő, mert a Balassagyarmati Járási Ügyészség most emelt vádat az okozó féllel szemben.

“A vádirat szerint a személygépkocsit vezető férfi 2021 szeptemberében Eger lakott területén, egy négysávos úton a szabálytalanul, a záróvonalon áthajtva akart megfordulni és a külső sávba besorolni. A manőver közben csak a szemből érkezők belső sávjára figyelt, ezért nem észlelte a külső sávban érkező motorost, aki az elé forduló autó láttán azonnal fékezett és jobbra kormányozott, de az ütközést nem tudta elkerülni.” - írja az ügyészségi sajtóközlemény.

Tehát egy klasszikus kifordulós balesettel állunk szemben, ami a felvétel tanúsága szerint nehezen kivédhetőnek tűnik. Az ütközés áldozatául esett motoros hiába tér ki jó reflexekkel jobbra a barna Lada elől, az azt vezető sofőr még akkor sem észlelte a motort, amikor már egészen közel voltak egymáshoz, és a fékbe lépés helyett tovább folytatta a manővert.

A közlemény szerint az ütközést követően a motoros a járdára zuhant és állkapocscsonttörést, orrcsonttörést, lapockacsonttörést, bordatörést és agyrázkódást szenvedett. Reméljük azóta ez már csak egy rossz emlék.

A motoros tempója azonban nem csak szemre tűnik az ideálisnál többnek. Az ügyészségi anyag is megerősíti, hogy a motoros túllépte a megengedett sebességhatárt - arra nem térnek ki, hogy mennyivel - és ez szerepet játszott abban, hogy már nem tudta elkerülni az ütközést. És ebből az esetből talán ezt érdemes eltenni tanulságul. Mert nincs arra garancia, hogy 10-15 kilométer/órányi tempóval szolidabban ez a baleset könnyebben elkerülhető lett volna, de azért a felvételt elnézve ennek van esélye. Nem teszek úgy, mintha én soha nem estem volna ebbe a hibába, de a végén csak mindig kiderül: van helye a haladós tempónak, de az nem a lakott területet jelző tábla két vége között található.

Mindemellett a Balassagyarmati Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt a gépkocsi vezetőjével szemben emelt vádat, melyben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.