Rendes 600-as sportmotor érkezik a Kawasakitól

2023.06.07. 10:32

Méghogy vége a hatkilós sportmotorok világának? Nem úgy tűnik. Talán az idei év legfontosabb újdonsága, hogy a Kawasaki ZX-6R visszatér az európai kínálatba, hiszen ezzel újra lesz rendszámozható, sornégyes japán szupersport gép. Ha ettől nem is térnek vissza azok az idők, amikor húzóágazatot jelentett a kategória, mégis jó látni, hogy ződék látnak még fantáziát a hatszázasokban.

2024-kawasaki-ninja-zx-6r-7

A 636 köbcentis soros négyhengeres motorhoz 127 lóerős csúcsteljesítmény-ígéret tartozik, ami persze egy hangyányit gyengébb, mint a korábban kivezetett modell, de amiatt a három lóerő miatt, amit fel kellett áldozni a károsanyag-kibocsátás oltárán, talán senki nem vág eret. Az új ZX-6R-en a vezérműtengely bütyökprofilját, a beszívást, a hengerfejet módosították, valamint az előírások kritériumrendszere mentén fejlesztett kipufogót kapott. A változtatásoknak köszönhetően telítettebb középtartományt ígérnek, mi pedig ezzel együtt slankabb felső fordulatszám-tartományra számítunk.

A lényeg pedig, hogy a ZX-6R alá, mivel rendes sportmotornak szánják, beteszik a jóságot. Elől szeparált működésű Showa villák, hátra külső gáztartályos rugó kerül. A fék nem csak díszradiális (nemcsak a felfogatás, a főfékhenger is az), a kijelző tisztességes méretű (4,3”), lesznek elmaradhatatlan menetvezérlő programok, a gyorsváltóért pedig nem kell külön fizetni.

A 2024-es Kawasaki ZX-6R-re várhatóan októbertől lehet befizetni, az ára pedig 5 millió forint körül fog kikristályosodni.