Érdemes tanulni a sátor okozta motoros tragédiából

2023.08.01. 09:04

Hirtelen összeszámolni sem tudom mennyi féle módon szállítottam már sátrat motoron. Próbáltam csomagokhoz rögzíteni, erősítettem már Harley-n a villahídhoz, sőt egy megfelelő tokban még a hátamon is megpróbáltam szállítani, de úgy tényleg élhetetlenül útban volt. De mindig ott motoszkált a para, hogy mi van, ha elenged a rögzítés. A tegnapi M7-esen történt baleset rávilágít arra, hogy ez a félelem nem volt alaptalan.

IMG 7947 0
Fotó: Police.hu

“Az M7-es autópálya 78-as kilométerszelvényében egy motoros vélhetően a nem megfelelő rakományrögzítés miatt motorjával elesett, majd szalagkorlátnak csapódott és életét vesztette. Női utasát a mentők kórházba szállították.” - írta a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

A Delta Hírek Facebook oldalán megjelent képeken pedig látszik, hogy feltekerte az X-ADV hátsó kereke a sátrat, ami ettől értelemszerűen blokkolt, a motor pedig irányíthatatlanná vált autópályatempónál. A végeredmény pedig tragédia.

Sátorszállításra igazából nincs jó mód. Talán a régi Deauville bagett szállító alagútja jelenthet ez alól kivételt, de ezt csak látatlanban, feltételes módban említem, mert azt ki kellene próbálni. Más módon a sátor mindenképpen egy kiálló, nehezen rögzíthető, megbízhatatlan izé lesz, amit kiszámíthatatlanul cibál a szél. És nem csak az összecsukva tányér alakú, önfelállító popup sátor (jó esély van rá, hogy a balesetben egy ilyen eszköz játszott szerepet), hanem egy hagyományos elrendezésű henger is.

Megoldás? Szerintem az, hogy le kell nyelni a szállás költségeit, de tudom, hogy az nem illik minden műfajhoz. De azt talán érdemes megtanulnunk az M7-esen történt esetből, hogy a stabil rögzítés mellett a megfelelő sátortok kiválasztása és lezárása is létfontosságú. Az önfelállító sátrakat pedig azt hiszem, ideje elfelejteni.