Jön a harmadik 660-as Triumph, a Daytona

2023.08.24. 08:55

Három éve annak, hogy a Triumph bemutatta akkori kínálata legkisebb hengerűrtartalmú, a márka mércéjéhez viszonyítva belépőszintű árkategóriájú városi roadsterét, a Trident 660-at, amihez a blokk a korábbi 675-ös Triple-ből érkezett, de teljesen újrafaragva. Rövidebb löket, más vezérlés, dugattyúk, szelepek, szóval tényleg rendesen belenyúltak. A folyamat eredménye egy körülrajongott, 81 lóerős, háromhengeres motor lett, ami 3000-es fordulattól húz, mint az ökör a végtelenségig.

A Trident után hamar megérkezett Tiger Sport 660 crossover változat, amit kategóriájában szokás rongyosra imádni. Ennek a sorozatnak pedig csak egyféle kimenetele lehet: a folytatás. Az angolok is így érzik. Készül a platform harmadik tagja, a sportmotoros sziluettben virító Daytona 660.

A RideAparton megjelent videó alapján elmondható, hogy a Daytona 660 első ránézésre csak mértékkel különbözik a Tridenttől. Ez nem azt jelenti, hogy nincs is differencia, hiszen nincs a szemünkben sem szögmérő, sem a hosszúságok mérésére alkalmas eszköz, szóval nem zárnám ki, hogy a geometriával varázsolnak valamit a Triumph-nál. A felnik, a lengővilla, a motor fara, a szeparált működésű Showa villák, a fékek első ránézésre változatlannak tűnnek, és arra sem tennék fel komolyabb összeget, hogy az ergonómia gyökeresen eltér a csupasz motorétól.