Még jobb szélvédelmet álmodnak a Gold Wingre

2023.10.27. 15:48

Ha nincs szélvédelem az a baj, ha meg van, akkor az nem baj, de a szélzaj igen. Motoros – és főleg típusspecifikus – Facebook csoportokban poszthalmokat lehet építeni a megoldáskeresők kétségbeesett kérdéseiből. Ilyen magasított, olyan alacsonyított, amolyan kiegészítő plexi, sisak- és tükör(!)csere, ami vicces, de a 650-es V-Stromokon tényleg segíteni szokott. A Honda egy sajátos szabadalommal állt elő a nakedeseken kívül mindenkit érdeklő problémára: adaptív szélvédelem.

A Honda tervrajzai két megoldási sémából állnak össze. A jelen valóságunkhoz közelebb álló, hogy kiterjesztik az elektromos plexiállítás dimenzióját. Azaz egy gomb segítségével nem csak a plexi magasságán tudna állítani a motor vezetője, hanem a meredekségén is.

honda-gold-wing-windscreen-2

A távolabbi jövőbe tekintő elképzelés, hogy ezt az egészet automatizálná a Honda. Ehhez a tervrajzok szerint mikrofont és kamerát is használna a gyártó. Előbbi nem szokatlan, már ma is minden második motoros sisakján, mint egy krumpli dudorodik az intercom, a japánoknak csak össze kell fütyülniük a szélvédőt állító elektronikával. A mikrofon mérné a beeső szélzajt, és például olyan trükkökre is használható lenne, hogy bejövő hívás esetén a szélterelő lapot eleve laposabb szögbe állítja, hogy csökkenjen a turbulencia. Mindeközben a szenzor kamera a motor vezetőjének a szemeit ellenőrizné, hogy az automatika ne tolja túl magasra a plekót.

honda-gold-wing-windscreen-1

A tervrajzokon egy Honda Goldwinget használnak, és kétségtelen, hogy ha van motor, amin elfér az ilyen finom újdonság, akkor az az, de nem vad feltételezés, hogy ezt az NT1100 vagy az Africa Twin tulajok is megkínánnák.