Már megint dübörög az európai motorpiac (?)

2023.11.25. 13:15

Mintha minden évben meghallgatnánk, hogy micsoda fejlődés ment át a motorpiac. Nem tudok felidézni olyan novembert, amikor ne arról kaptunk volna híreket, hogy mennyivel több motorkerékpárt értékesítettek, mint az azt megelőző években. Különösen Európában. Aztán a motorozás valahogy mégsem lett széles körben népszerű. Az új motorok méregdrágák, a használtak árai az egekben - hát hova lett az a sok motorkerékpár, aminek mára le kellett volna nyomnia az árakat? Na mindegy - hogy legendáktól idézzek. Itt vannak az újabb bizakodásra okot adó számok.

Az ACEM – az Európai Motorgyártók Szövetsége, akiknek egyébként tagja a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete – összekaparta, hogy mi a helyzet a legfontosabb európai piacokon. Na, ez az, ahol mi nem számítunk.

A vizsgált országokban összesen 873.839 darab rendszámos motorkerékpárt értékesítettek, ami 11,8% emelkedés a korábbi, 2022-es (egyébként akkor erősnek tartott) évhez képest, amikor ugyanebben a január és szeptember közötti időszakban 781.839 motort adtak el. Ebből Olaszországban 271.552, Spanyolországban 154.019, Németországban 190.490, Franciaországban 168.118, az Egyesült Királyságban pedig 89.806 motort regisztráltak.

Ez a szám egyébként valószínűleg valamivel nagyobb, mivel az ACEM csak azokat a márkákat vizsgálta, amikkel együttműködnek. Ezek a legnagyobb ismert brandek: BMW, Honda, Triumph, Piaggio és persze a többiek. A feltörekvő, többnyire ázsiai gyökerű gyártók, köztük az olasz eladásokban erősen jelenlévő Benelli viszont nem.