A vezeték nélkül tölthető fűtött ruha ma pont jól jönne

2023.12.07. 16:42

Na, ez de jól jött volna egy néhány nappal ezelőtti reggel! Tudod, egy olyanon, amikor az éjjel mínuszba csúszik a hőmérő higanyszála, de azért bizakodva nézed a reggel tiszta égre lustán kúszó napot. “Jó lesz ez” - lesz egy fenét! Te is tudod. Én is tudom. “Vissza kéne menni felvenni az aláöltözőt” - jut eszembe, miközben a bringát kitolom a ház elé, és tudom, hogy nem kéne, de elhessegetem a gondolatot, mert macerás. Feszül a hasamon a thermo béléses textilkabát, ahogy a vastag pulcsi kitölti a nyáron még kényelmes méretet. A nadrág bélelt, a jégeralsóval tök fölösleges volt vesződni, együtt húz át a két rétegen a hideg lég. A mozgástartományom a reumás Terminator szintjére csúszik, az alig egy fokos hőmérséklet kiröhögi a thermo zoknit a csizma alatt, a téli kesztyűben nem érzem a kezelőszerveket, az átmeneti meg már akkor kevés, amikor rányúlok a fagyos markolatra. Nem lenne hülyeség a fűthető ruha...

Mármint nem kitalálni nem lenne hülyeség, ugyanis az már van. Alsó, felső, zokni, kesztyű, tényleg teljes a szett. Csakhogy az áron kívül van velük egy kis baj: a fűtőszálakat működtető elektromos áramot nem a kismanó csempészi bele. Két megoldást ismerünk jelenleg: az egyik az akkumulátorról töltés. Nehéz, kényelmetlen. A másik, hogy magára a motorra csatlakoztatod a ruhát. Többnyire vagy közvetlenül az akksira vagy a szivargyújtóba dugdosod a vezetéket. Macerás. Arról nem is beszélve, hogy nem mindig van jó helyen a szivargyújtó: az én motoromon mondjuk a kormány közvetlen közelében, ahol nem nagy örömmel kalimpálnék madzagokkal. És az a pillanat megvan a lelki szemeid előtt, amikor lepattansz a motorról, és megfeledkezve a vezetékekről tépsz mindent? Tehát igazán jó megoldás nincsen. De akkor miért nem jutott még senkinek az eszébe, hogy ma már lehet másképp is elektromos eszközöket tölteni? Igazság szerint de, már másnak is eszébe jutott.

Ha korábban nem, hát most, mintegy közel 14 évvel azután, hogy a telefonjainkat már frankón képesek vagyunk vezeték nélkül tölteni. Sőt, maga az elektromágneses indukció elvén működő Qi szabvány 2008-óta velünk van. Mondhatjuk, hogy a technológia korlátja: a vezeték nélküli töltés kicsi – úgy legfeljebb 1 centiméter – távolságra működik. Tiszta szerencse, hogy a motornak van olyan pontja, amitől ritkán távolodik el a vezető. Ilyen mondjuk a lábtartó, a markolat vagy az ülés. És akkor eljött a gyártó, aki megvilágosodott. Talán a Dainese? Vagy az Alpinestars? Esetleg a Spyke? Hát nem. Az Indian Motorcycles-nél jutottak el odáig, hogy szabadalmaztatták a saját terveiket.

Vezeték nélkül töltött, fűthető ruha. Remek ötlet, nem? Az Indian mérnökeinek azonban nem ez az egyetlen ötletük a technológiával. Bár az akksit csepptöltőre rakni nem a világ legbonyolultabb dolga, de lehet rajta egyszerűsíteni. Ebben az esetben a töltő egy szőnyeg lesz, ameddig a töltés felvételét sztenderen keresztül intézik. Tehát ez úgy néz majd ki, hogy ott lesz a garázsodban egy szőnyeg, és ahogy beállsz, egyszerűen arra figyelsz, hogy az oldaltámaszt jó helyen rakd ki. Ez utóbbi egyébként nem teljesen új ötlet. A BMW néhány éve már elkezdett valami nagyon hasonlóvan dolgozni, de ameddig ők az elektromos motorok töltésében gondolkodnak ilyen módon, az Indian a hagyományos motortulajokat célozza.