A Yamaha szerint a szívóhang szórakoztató

2023.12.28. 12:35

Euro5 ide vagy oda, zajcsökkentés a végsőkig, a Yamahánál azért tudják, hogy a motorosnak fontos a hang. Egyszerűen az élmény része, még annak is, aki nem keresi a szélsőségeket. Ezt általában a kipufogás oldaláról fogjuk meg, de létezik még egy fülnek kedves hang. Egy háttérben húzódóbb, mégis meghatározó forrás, mint a rockzenében a basszusgitár, olyan a szívóhang. A Yamaha ezt felismerte, és azt találták ki, hogy ezen a téren fejlesztenek az MT-09-en.

A szabadalmaztatási fázisban tartó fejlesztés lényege alapvetően nem az, hogy felerősítik a szívóhangot, hanem az, hogy a motor vezetője felé irányítják. Ez összhangban van azzal, amit a 2024-es MT-09 bemutatásakor Jin-Ki Kanno filozófiának neveztek, aminek lényege, hogy előtérbe helyezik a motor vezetőjének érzékszervi stimulálását. Magyarul értve, és hangsúlyt fektetve arra, hogy a motorkerékpár nem csak közlekedési-, hanem szórakoztató eszköz is. Vagy talán még inkább az.

A Yamaha ezt egy módosított airbox-kialakítással éri el, ahol a légbeömlő csatorna kiemeli a magas frekvenciájú hangokat. Ezt a hangot fokozzák egy ráccsal fedett kimeneti nyílással, ami a tank fölött, a motoros irányába pozícionálva kap helyet. Ez igazából úgy néz ki, mintha egy hangszóró kimenet lenne, de csak ameddig a védőrácsot el nem távolítja valaki. Természetesen azt viszont meg kell akadályozni, hogy a víz, az esőcseppek visszajussanak, így egy műanyag tanknyúlvány gondoskodik a függőleges irányú időjárásvédelemről.