Még több elektromos BMW-t a népnek: a robogók után jön a motor is

2024.01.30. 14:54

Egy új elektromos meghajtású BMW motor terveit hozta nyilvánosságra a Cycle World magazin. A dolog érdekessége, hogy bár a gyártó most is jelen van az elektromos motorok piacán, de csak a robogó szegmensben. A formabontó CE 04 mellett hamarosan érkezik a városi közlekedésre még hangsúlyosabban való CE 02. Az új motor viszont nem a robogó műfajt erősíti, hanem a szabadidő motor kategóriát. Első ránézésre leginkább olyasmire lehet számítani, mint a Harley-Davidson féle LiveWire.

Bár magáról a motorról jelen pillanatban még keveset tudunk, de érdemes visszaemlékezni a BMW 2019-es tanulmánymotorjára, a Vision DC Roadsterre, amiről akkoriban az a hír járta, hogy 5 éven belül elkészül. És ugye 2024-et írunk, így a német tervek időszerűsége adott.

A jövő BMW elektromos motorja egy moduláris, önhordó vázas darab, ami alkalmas alap lehet arra, hogy különböző felépítésű motorokat – naked, adv, cruiser – hozzanak létre a költséges újratervezést minimalizálva. A nyaktól a hátsó kerék irányába nyúló gerinc alatt pedig egy háromrekeszes tárolórendszer – kb. egy IKEA iratrendezőre hasonlító elem – található, ahová a töltőrendszer, a vezérlőegységek és az akkumulátorok kerülnek. Ebben pedig az az érdekes, hogy ismerve az elektromos motorkerékpároknál használatos akkumulátorok méretét, egy széles, keresztirányba a motor alapstruktúráján túlterjedő elemnek kell kerülnie. Ami leburkolva, távolról, hunyorogva milyen sziluettet ad ki? Igen, pont olyat, mint egy bokszermotor. Ja, igen, ilyen koncepciót is láttunk már.