Nem jött be az elektromos motor buli a Cake-nek

2024.02.06. 16:46

Csődöt jelentett a svéd Cake elektromos motorokat gyártó vállalkozás. A márka ismertsége a hazai és a nemzetközi piacon is mérsékelt, ennek ellenére Szentkuti kollégánál járt már két kis gyösz, a Makka és az Ösa, de vannak kisebb terepgépeik is.

Utóbbiból hiába vásároltak be Dél-Afrikában az orvvadászok elleni küzdelem jegyében, rájár a rúd a kis márkára. Először is nemrégiben kiterjedt visszahívási akciót kellett hirdetniük, mert a Kalk terepmotorjuk akkumulátorcellái kigyulladhadtak, így azokat cserélni kell. Bár egy ilyen akciónak még nem kellene megrángatnia a márkát, de több más körülménnyel együtt már jelenthet súlyosbító körülményt.

Stefan Ytterborn, a Cake CEO-ja azt nyilatkozta a svéd Dagens Industrinak, hogy a legutolsó csapást a finanszírozói körrel való sikertelen tárgyalássorozat jelentette. De kiemelendő körülménynek tartja azt is, hogy túl nagy hangsúlyt fektettek az online értékesítésre, miközben a vásárlók a szükségesnél korlátozottabban tudták kipróbálni a motorjaikat. A Cake tavaly 6000 elektromos motort értékesített, de a profit kitermeléséhez a becslések szerint legalább 7500, de talán ennél nagyobb darabszámot kellene elérniük. A cég jelenleg akkora bajban van, hogy még az alkalmazottait sem tudja kifizetni.