Új motorosbarát szalagkorlát a Balatonnál

2024.03.12. 17:31

A Balaton déli oldalán, a Kőröshegyi völgyhíd közvetlen közelében 9 súlyos kimenetelű motorbaleset történt az elmúlt 15 évben a bálványosi bekötőút 400 méteres szakaszán. A Magyar Közút sajtóközleménye szerint ebből 4 volt halálos kimenetelű. Minden áldozat fiatal férfi volt, mindegyik baleset napos, száraz körülmények között történt, és akad valami, ami minden esetben megegyezik: a kiváltó ok, a sebességtúllépés.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség még korábban kötött megállapodást, hogy a motorosok védelmét szolgáló intézkedéseket tesznek azokon az útszakaszokon, ahol a statisztikák és a tapasztalatok ezt indokolják. Ennek része, hogy a bálványosi bekötőút mellé alácsúszás-gátló elemeket, vagy népnyelven motorosbarát szalagkorlátot húztak. Ez azért fontos, mert a korlát alá csúszó motoros egyébként könnyen további, súlyos sérüléseket szerezhet.

“A súlyosabb kimenetelű baleset elkerülése érdekében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. mérnökségi szakemberei a meglevő szalagkorlát lábakra, illetve szalagkorlátokra szerelik fel az új eszközöket. Ezt megelőzően a gyártó útmutatása alapján magasságilag beszabályozzák a meglévő elemeket, hogy azok megfelelő módon illeszkedjenek az újakhoz és így elláthassák valódi funkciójukat.” - írja a Magyar Közút közleménye.