A 3-as BMW generátora hajtja a CE02 elektromos városi motort

2024.05.16. 10:40

  • Különc városi kismotor a BMW Motorrad CE 02-je
  • Kiderült, hogy az ebben használt villanymotor a BMW autóiban használt generátor
  • A 15 lóerős egység gyártása így valószínűleg olcsóbb, bár maga a kismotor elég drága

Nem olyan régen jelent meg a BMW különc városi kismotorja a CE 02. Kiderült, hogy ebben a hajtásért felelős villanymotor valójában a több BMW autóban is megtalálható generátor. Ezzel a megoldással nem csak a márka tud spórolni, de a felhasználónak is olcsóbb lesz a termék.

A BMW CE 02 egy városba szánt elektromos kismotor, melyben 48 voltos rendszer dolgozik. Alatta a villanymotor csupán 15 lóerő – vagy ha 50-es kategóriát céloz, akkor még gyengébb –, ami a mai 125 köbcentis robogók teljesítményének felel meg, így A1-el – bizonyos országokban B125-tel – vezethető és remek dinamikát nyújt városban. Ráadásul nemrég kiderült egy kis érdekesség: a villanymotorja valójában az autózásból származik.

A BMW Motorrad az autók 48 voltos lágy hibrid rendszeréből ismert generátort vette át a CE 02 kismotorhoz, mely megtalálható a 3-as, 5-ös, 7-es és X sorozatokban. Ennek kapcsán egy lap meg is kérdezte a BMW-t, akik azt válaszolták, hogy tényleg az autókban használt generátort alakították át a CE 02-be. Pontos alkatrész cikkszámot nem adtak meg, de esélyes, hogy egy Valeo alkatrészről van szó, melyet a BMW kismértékben módosított.

Ez a lágy hibrid rendszer – ezáltal a generátor is – létezik már egy ideje a BMW autóiban. A CE 02-ben való felhasználása költségcsökkentés szempontjából előnyös lehet, hiszen nem a nullából fejlesztettek ki egy újabb villanymotort. Bár a furcsa kismotor ára amúgy sem alacsony, szűk 3,7 millió forintról indul és végül akár négymillió forint fölé is szökhet a konfigurátor szerint. Ez nem kevés egy ilyen 90 kilométer megtételére képes elektromos városi motorért, de egyelőre elég kevés konkurense van a piacon.

Forrás: Jalopnik