Nemzeti kulturális örökséggé nyilvánítanák a Vespát

2024.08.12. 10:19

A Vespa nem csak jó tárgy. Beszélhetünk itt önhordó acélkaszniról, ami jót tesz a stabilitásnak, meg egyezményesen jónak elkönyvelt futóműről és kényszerléghűtéses blokkról; meggyőződésem, hogy ezek hiányában sem csökkene jelentősen a vásárlók köre, csak az újságírók meg a hardcore rajongók húznák a szájuk. A Vespa ikon, életérzés, dizájn. Mindegy is melyik modell. Mindegy is melyik korból. Legalább annyira életstílus-kiegészítő, mint közlekedési eszköz. Hitvallás az élet szeretete meg a piperkőc lélek mellett. Matteo Salvini közlekedési miniszter védené ezt az olaszos attitűdöt.

A Lega olasz kormánypárt a kultikus Vespa robogó nemzeti kulturális örökséggé nyilvánításáról terjesztett be törvényjavaslatot. Ezzel a márka új termékei mentesülnének az emissziós határértékek miatti regisztrációs korlátozások alól. Ami elég nagy szám, ugyanis az elmúlt 10 évben a Piaggio mintegy 1,6 millió Vespát küldött ki az utakra.

A törvényjavaslatot pedig nagyon lelkesen támogatja Matteo Salvini: „A Vespa a világ egyik legismertebb ipari formatervezési terméke, olyannyira, hogy joggal tekintik olasz ikonnak, és a világ legnevesebb modern művészeti, tudományos- és technológiai múzeumaiban állítják ki.”