Ismét mérőpaddal ellenőrizték a robogókat a rendőrök

2024.09.04. 10:09

  • Próbapaddal ellenőrizték a robogókat a rendőrök Zalában.
  • A teljesítményüket és a végsebességüket mérték.
  • Azt vizsgálták, hogy tényleg segédmotoros kerékpárnak minősülnek-e.
  • A szabálytalan motorosokkal szemben szabálysértési eljárást indítottak.

Lentiben és Keszthelyen is a robogók ellenőrzésével foglalkoztak a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság egyenruhásai, az Építési és Közlekedési Minisztérium és a Zala Vármegyei Kormányhivatal munkatársai közösen.

Az akcióban próbapadon ellenőrizték a rendszám nélküli kétkerekűek teljesítményét és végsebességét. Egy ilyen mérés alapján hamar kiderül, hogy egy robogó segédmotoros kerékpárnak vagy motorkerékpárnak minősül-e.

A probléma egyébként sokrétű, amiről itt írtunk korábban:

Egy segédmotornak számító robogó maximum 50 köbcentis lehet, a végsebessége pedig nem haladhatja meg a 45 km/h-t. Ilyen méréseken tehát könnyű megbukni azokkal a 125 köbcentis motorokkal, amiket rendszám nélkül használnak és kívülről nagyon hasonlítanak az ötvenes társaikra.

De nemcsak a gyárilag nagyobb köbcentis, erősebb robogók tulajai izzadhatnak: egy ilyen mérésen a tuningolt és a fojtás nélküli robogók is lazán megbukhatnak. Az ellenőrzés során a szakemberek motorok műszaki állapotát is vizsgálták. Azokkal a motorosokkal szemben, akiknél az egyenruhások szabályszegést észleltek, szabálysértési eljárást indítottak, és kezdeményezték a jármű soron kívüli műszaki vizsgálatát.

Forrás: Police.hu