A Brembo megvette az Öhlinst

2024.10.15. 11:01

Mintegy 405 millió dollár értékű üzlet keretében a Brembo megvásárolta a svéd Öhlinst az amerikai Tenneco ipari és autóipari óriásvállalattól. A Tenneco ennek kevesebb, mint a feléért, 160 millió dollárért vásárolta meg az Öhlinst 2018-ban, és akkor határozott elképzelésük volt arról, hogy bár többségi tulajdonosként lesznek jelen a cég életében, azt gyakorlati szinten a kisebbségi tulajdonos, alapító és névadó Kenth Öhlins kezei között hagyják. A Reuters szerint a Brembo (legalább jelentős részben) a Pirelli részesedés eladásából finanszírozta a vásárlást, az iparági pletykák pedig legalább lehetőség szintjén pedzegetik a két óriásvállalat egyesülését.

brembohlins

Az Öhlins felvásárlása nem csak a közúti felfüggesztést gyártó részlegét jelenti, hanem az Öhlins Racing tulajdonjogának megváltozását is. Az pedig olyan sportágakban van jelen, mint a WSBK, a MotoGP, a Forma1, a NASCAR, valamint egy sor más közúti és off-road szakágban is jelen vannak két- és négykeréken.

Matteo Tiraboschi, a Brembo ügyvezető elnöke a felvásárlásról azt nyilatkozta, az Öhlins beépülésével azt a hosszútávú stratégiát erősítik, ami szerint olyan integrált megoldásokban gondolkodhatnak, ahol az egységek közötti szinergiákat használhatják ki, azaz a fék és a futóművek egy idejű, egymásra ható, egységként kezelésében várnak előrelépést.