Stoner első 250-es sikere

2005.04.22. 12:49

A negyedliteresek első fordulójában nem történt különösen nagy szenzáció. Az új szezon ott folytatódott, ahol a régi befejeződött: Dani Pedrosa sikereivel. A fiatal spanyol motoros fenomént Hondáján egy percre sem tudták veszélyeztetni Sebastian Porto és Randy de Puniet az Apriliákkal. Ellenben a 125 köbcentis kategóriából feljött rengeteg fiatal versenyző igen jól és bátran versenyzett, így velük még folyamatosan számolnia kell a kategória menőinek idén. A kategória érdekessége magyar szempontból Rizmayer Gábor, aki egyelőre úgy tűnik az egész idényben versenyezhet az UGT Yamaha Kurz színeiben. Rizi egy helyezés híján majdnem bajnoki pontot tudott szerezni az első versenyén.

250GP kategória
Edzések Az első edzésnapon csak Pedrosa bírt az Apriliásokkal. A spanyol Hondás után az olasz márka pilótái sorakoztak fel az első sorban de Puniet, Porto, de Angelis sorrendben. Porto nagyon közel volt már Pedrosa idejéhez az utolsó körökben, de sajnos összetörte motorját, így nem lett semmi a gyors köréből. A második edzésnapon aztán a két Aspar Apriliás odatette magát rendesen, és de Puniet, Porto sorrendben megszerezték az első két rajtpozíciót. Pedrosa nem tudott már idején javítani, így lecsúszott a 3. helyre. Andrea Doviziosonak sikerült még az első sorba beférnie. Barbera, de Angelis, Aoyama és Lorenzo alkották a második rajtsort. Rizi a 25. helyen kvalifikálta magát a versenyre, ezzel 6 pilótát utasított maga mögé az edzéseken.

Verseny A startot Casey Stoner kapta el nagyon jól, és a harmadik sorból egyből az élen állókhoz csatlakozott. A mezőnyt Porto vezette a verseny korai szakaszában. Az érdekes időjárási körülményekben (lógott az eső lába, fújt a szél, vizes foltok a pályán) az argentin versenyző kis előnyt szerzett az üldözőivel szemben. Mögötte de Puniet, Pedrosa, Dovizioso, de Angelis és Casey Stoner alkották a bolyt. A pálya kezdett felszáradni, így a boly a 12. körre utolérte Portot. Pedrosa és Dovizioso előzték meg elsőként az addig élen haladó Portot, aki folyamatosan visszaesett és csak 9-ként ért célba.

Az élen Pedrosa, Dovizioso küzdöttek az első helyért, de a spanyol világbajnok a 18. körben lemaradt folyamatosan párásodó sisak plexije miatt. Az utolsó néhány körben remek verseny láthattunk a győzelemért. Az élen de Puniet, Stoner és Dovizioso harcoltak egymással. Az utolsó kör első kanyarjában Puniethez került a vezetés, de ezután hibázott és a pálya poros, lassú részére kisodródva elment mellette Stoner és Dovizioso. Stoner a pálya hátralévő részében már nem hibázott így megszerezte élete első 250GP győzelmét. Mögötte szorosan Dovizioso és Puniet értek célba. Pedrosa negyedik helyével továbbra is vezeti a bajnoki tabellát. Rizi ismét teljesítette a versenytávot és a 20. helyen ért célba.

250 köbcentis futam végeredménye:
1. Casey Stoner Aprilia
2. Andrea Dovizioso Honda
3. Randy de Puniet Aprilia
4. Dani Pedrosa Honda
5. Alex de Angelis Aprilia
6. Hiroshi Aoyama Honda
7. Yuki Takahashi Honda
8. Sylvian Guintoli Aprilia
9. Sebastian Porto Aprilia
10. Jorge Lorenzo Honda

Gyorsasági Motoros VB 250 köbcentis kategória pontversenyének állása 2 futam után:
1. Dani Pedrosa SPA 38 pont.
2. Andrea Dovizioso ITA 33 pont
3. Sebastian Porto ARG 27 pont
4. Alex de Angelis RSM 27 pont
5. Casey Stoner AUS 25 pont
6. Randy de Puniet FRA 16 pont
7. Hector Barbera SPA 16 pont
8. Jorge Lorenzo SPA 16 pont
9. Alex Debon SPA 11 pont
10. Hiroshi Aoyama JPN 10 pont