Ez a harc lesz a végső!

2006.10.28. 19:45

Október utolsó hétvégéjén zárja idei versenysorozatát a MotoGP Valenciaban. A 125 köbcentiseknél már korábban eldőlt, hogy Bautista idei világbajnoki címe megkérdőjelezhetetlen, sőt a világbajnoki futamokon gyűjtött pontok számában is rekordot állított be a spanyol versenyző. Mika Kallio már biztos második, a harmadik helyért Mattia Pasini és csapattársa Hector Faubel küzdhet meg. Talmácsi Gábor, mint a legjobb Honda pilóta a 7. helyen áll, 4 ponttal megelőzve Thomas Lüthit, a tavalyi világbajnokot. Talma egyelten célja lehet egy jó eredmény, és az összetettbeli 7. helyezés megőrzése, amely egy szép búcsút jelentene a csapatától. Tóth Imitől, a másik magyar GP szereplőtől egy szép idényzárást, akár vb pontszerzést is remélhetünk.

A 250 köbcentiseknél még nagy a tét, bármi megtörténhet. Jorege Lorenzo (Aprilia) mindössze 9 ponttal vezet Andrea Dovizioso előtt (Honda). A különbség ugyan látszatra nagy, de az estorili futamon ennél az olasz Dovizioso 14 pontot hozott már a spanyol Lorenzon. Igaz a futamot Spanyolországban rendezik meg, és tavaly itt Lorenzo második lett Pedrosa mögött, azonban nem szabad elfelejteni Dovizioso fejben nagyon ott tud lenni ha kiélezett egy küzdelem. A harmadik helyért Alex de Angelis (Aprilia) és Hiroshi Aoyama (KTM) vívhatnak nagy csatát, bár az előny itt de Angelisnél van.

A MotoGP kategóriában véget ér egy éra, a 990 köbcentis négyütemű motorok korszaka. A 2002 kezdődött új korszakban a Honda érte el a legtöbb győzelmet, szám szerint 48-at, utána a Yamaha következett 27-el, a Ducati 6, míg a Suzuki 4 győzelmet zsebelt be magának az elmúlt 5 versenyidényben. Most hétvégén szintén a yamahás Valentino Rossi és a hondás Nicky Hayden közt dől el a világbajnoki cím sorsa. Haydent az előző futamon csapattársa Dani Pedrosa kiütötte a versenyből, ezzel 12 pontos előnye 8 pontos hátránnyá változott. Ha azonban Hayden győz, és Rossi csak harmadik, vagy Hayden második és Rossi csak 5. akkor az amerikai pilóta még világbajnok lehet, nem számolva Rossi kiesésével vagy extrém rossz szereplésével persze. Minden más esetben Rossié a világbajnoki cím.