Vége Rossi sikersorozatának

2006.10.30. 09:53

Nicky Hayden hatalmas feszültségtől szabadult meg. Zokogva ünnepelte világbajnoki címét a szezon utolsó futamának leintése után Valenciában. Nem is csoda, hogy az amerikai versenyző könnyekben tört ki, hiszen az előző versenyen úgy tűnt, minden reális esélye elszállt, hogy megnyerje az idényt, és ezzel megtörje a hétszeres világbajnok, Valentino Rossi egyeduralmát a királykategóriában. De még Rossinak is szüksége van szerencsére ahhoz, hogy világbajnokságot nyerhessen. A nyolcadik aranyérem akkor csillant fel az olasz klasszis előtt, amikor az utolsó előtti futamon saját csapattársa, Dani Pedrosa ütötte ki Nicky Haydent egy olyan pozícióból, ahol lehetősége lett volna tovább növelni előnyét a vb-pontállásban, és végleg bebiztosítani elsőségét a végső elszámolásnál.

A világbajnokság így nyitott maradt a királykategóriában, és Hayden azzal a tudattal vághatott neki a spanyol aszfaltcsíknak, hogy Rossi zseniális tehetségét csak akkor van esélye legyőzni, ha valami nem várt esemény következik be. És szinte alig hitték el az olasz világbajnok szurkolói, de legfőképp a Camel Yamaha csapat, hogy Rossi egy apró megcsúszás miatt veszítette el a világbajnokságot. A doktor motorja kicsúszott a kavicságyba, és hiába kapta össze villámgyorsan, képtelen volt megfelelő közelségbe kerülni Haydenhez, hogy esélye legyen több futamgyőzelmével, vagy pontkülönbséggel megnyerni nyolcadik vb-címét.

Talán nem újdonság, de a bajnokság egyik legnagyobb vesztese Sete Gibernau, akinek már a tavalyi szezonja sem úgy sikerült, ahogy ő és csapata szerette volna. Bár a katalán versenyző tavaly látványos elszántsággal vetette magát Valentino Rossi után, mégsem neki sikerült megtörni az olasz klasszis nyerő szériáját. Gibernau számára a szezon az utolsó előtti futamon egy bukással ért véget, és miután kiújult a vállsérülése, Valenciában nem is állhatott rajthoz. Helyére ugrott be az addigi Superbike vb-menő, Troy Bayliss, aki élete első MotoGP versenyét teketória nélkül megnyerte. Loris Capirossi a futam végéig biztosan tartotta második helyét, ezzel Capirossi igazán kiváló szerepléssel megszerezte a világbajnoki összesítettben a harmadik helyet a Ducatinak.

Troy Bayliss nyilatkozata:
"Mesés volt a hétvége, és igazán meseszerű volt ez az egész idény számomra. Sete Gibernau megsérült, és lehetőséget kaptam, hogy beugorjak a helyére. Ez olyan ajánlat volt, amelyet nem utasíthattam vissza, így egy hihetetlen időszakot zárhattam le a 990 köbcentis kategóriában, egy olyan időszakot, amely számomra 2003-ban kezdődött."

Loris Capirossi nyilatkozata:
"Azt hiszem az egész hétvége igazán fantasztikus volt. Troy remekül versenyzett, én pedig megpróbáltam követni, de hihetetlenül gyors volt az utolsó körökben. Harmadiknak lenni világbajnoki összetettben számomra nagyszerű eredmény."

Nicky Hayden nyilatkozata:
"Nagyon jó érzés, hogy bajnoknak szólítanak, egyszerűen fantasztikus, hogy miután az egész életemet a versenyzésre tettem fel, képes voltam nyerni. Azt hittem, hogy a világbajnokság számomra végetért Estorilban, a tizedik körben, azután mégis ez történik. Ez számomra azt mutatja, hogy a jó emberekkel jó dolgok történnek. Köszönöm mindenkinek, aki segített idáig eljutni, nagyon hálás vagyok, és nagyszerű ez a nap."

Végeredmény:

1. Troy Bayliss 46'55.415
2. Loris Capirossi 46'56.734
3. Nicky Hayden 47'04.645
4. Dani Pedrosa 47'07.480
5. Marco Melandri 47'11.721
6. Toni Elias 47'12.805
7. Shinya Nakano 47'14.744
8. Kenny Roberts Jr 47'18.589
9. Colin Edwards 47'21.487
10. Carlos Checa 47'23.609
11. John Hopkins 47'24.779
12. Makoto Tamada 47'25.122
13. Valentino Rossi 47'33.961
14. James Ellison 48'15.428
15. Garry McCoy 47'10.246