Nyaktámasz a BMW-től

2006.11.20. 13:06

A különböző sisakok és védőruhák már mindennapos kellékei nem csak a motorozásnak, hanem más sportoknak is. De az érzékeny nyaki területek a mai napig védtelenek voltak. Habár a baleseti statisztikákban más baleset okozta sérülésekkel ellentétben a nyaki sérülések kisebb számban fordulnak elő, sokkal súlyosabbak, mint más sérülések.

A BMW vadonatúj védőfelszerelésének atyja ugyanaz a dél-afrikai pszichológus-feltaláló, Dr. Chris Leatt, aki a KTM nyaktámaszának kifejlesztésekor is segédkezett. Rajta kívül baleset-kutatók, biomechanikusok, baleseti sebészek is részt vettek a munkálatokban. A fejlesztés célja a gerinc nyaki része körüli és a kulcscsonti sérülések kockázatának csökkentése, amelyek egy esetleges nagyobb esés következményeként erősen sérülhetnek.

A nyaktámasz könnyű kiegészítője a motoros viseletnek, amely karbonból, kevlárból és üvegszálas műanyagból készült, helyenként pedig puha, ütésálló bőrbarát habréteggel van bevonva. A nyaktámasz, mint egy gallér, két gyors mozdulattal könnyen felcsatolható.

A rendszer nem statikus kapcsolat a sisak és a vezető válla között, mert a nyaktámasz sokkal inkább használójának felső testén fekszik. Így a védőrendszer azonnal reagálni tud az olyan mozdulatokra, amikor viselője előre, hátra vagy oldalra mozdítja fejét. A fejlesztéseknek köszönhetően a nyaktámasz viselete mellett is megőrizhető a mozgás szabadsága úgy, hogy közben a nyak különböző irányokba történő túlnyúlásának kockázata jelentősen csökken.

A biztonsági rendszert nem csak az off-road versenyeken, de gyorsasági versenyeken is használják, sikeresen mutatkozott be például a Dél-afrikai Superbike Bajnokságon, de a mindennapos használat során is igen nagy előrelépés a passzív biztonsági rendszerek terén.