210-zel biodízellel

2007.11.08. 09:26

Az egyesült államokbeli Utahban található bonneville-i sótenger legendás helynek számít a sebességőrültek körében. Rendszerint itt állítják fel a sebesség csúcsokat a legkülönbözőbb járművekkel. Ezúttal egy egyedi BMW-építés döntötte meg a szárazföldi sebesség-világrekordot 210,203 km/h-val a gázolajjal hajtott motorkerékpárok kategóriájában. A motorkerékpárt nem is akármilyen dízel hajtotta, hanem egyenesen biodízel, az amerikai Greenline cég terméke.

A BMW-nek persze továbbra sincs dízel motorkerékpárja, a "Diesel Dozen" nevezetű, profi szakembereket tömörítő csapat egy 3-as BMW kétliteres blokkját építette egy BMW R1150RT vázába, amit egy angol bontóból kukáztak, mivel ezt az autót Amerikában nem forgalmazták, no meg teleaggatták régi versenymotor-alkatrészekkel.

"A biodízeles kezdeményezés sokkal több, mint új sebességrekord felállítása" - nyilatkozta Michael Sturtz, a projekt vezetője. "Csapatunk célja az volt, hogy bemutassuk a biodízelben rejlő lehetőségeket, és felhívjuk a járműgyártók figyelmét, hogy a környezetvédelmi felelősségvállalás és a teljesítmény egymástól nem idegen fogalmak."