Környezetbarát Ferodo fékbetétek

2001.06.20. 12:33

 
   
   

Bár a motorkerékpárok méretüknél fogva is sokkal kevésbé szennyezik a környezetünket, mint az autók, azért nem árt odafigyelni a környezetvédelemre. A neves fékbetét gyártó, az olasz Ferodo sem gondolta ezt másként, amikor új termékét, a Platinum fékbetétet bejelentette.
A szerves anyagokat is tartalmazó fékbetét más gyártási eljárással készül, mint a hagyományos szinter betétek. A gyártás során felhasznált összetevők mindegyike természetes anyag. A betétek több mint 20 szerves és fémes alkotóelemből állnak össze, úgymint a szén, a cink, és a réz. Az anyagokat még az összesűrítés előtt elegyítik egymással, és ezután kerül fel a betét acélból készült tartó lemezére. Ez a lemez egy speciális könnyűfém bevonatot (Feroda) kap, amely meggátolja a korróziót, valamint segít megelőzni azt, hogy a féknyereg dugattyúi összeragadjanak a betétekkel. Ha a fékbetét anyagát rávitték a lemezre, közel egy óráig sütik őket 80 fokon, hogy biztos kötés alakuljon ki közöttük.

De miért is választanánk szerves fékbetétet a versenypályákon már bizonyított szinter betétek helyett? Hát például azért, mert alacsonyabb hőfokon üzemelnek mint a szinter betétek, így a csapatok is szívesebben választják ezt esős időben. Ezenkívül a szerves betétek hőmérséklete az egész verseny folyamán viszonylag állandó, ezért a fékhatás sokkal jobban kiszámítható vele.
Mindez az utcai használatra is érvényes, mivel ott a szinter betétek nem tudnak kellőképpen felmelegedni normál használat közben, így könnyen okozhatnak meglepetéseket. Egy pár ilyen Platinum fékbetét ára várhatóan 5000 és 10000 forint közt lesz, ha egyáltalán megjelenik nálunk is.