Ifjúsági motorversenyzés

2001.07.23. 17:08

 
   
   

A hétvégi sachsenringi világbajnoki futamon jelentették be egy új ifjúsági projekt elindulását, hogy minél több új, fiatal tehetség kerülhessen a MotoGP világába. A Dark Dog Challenge to MotoGP elnevezésű versenysorozatban főként német fiatalok versenyezhetnek majd a Honda 125 köbcentis gyári GP motorokon, hasonlóan a spanyol Movistar Activa joven Cup-hoz, ahonnét olyan eredményes versenyzők kerültek a MotoGP világába a közelmúltban, mint Toni Elias, Joan Olive vagy Dani Pedrosa.

A versenyzők és a sorozat támogatásához az ADAC Motorsport, az energiaital gyártó Dark Dog és a MotoGP-t rendező Dorna szövetkezett egymással. Hermann Tomczyk, a Dark Dog elnöke a következőket mondta: Hogy őszinte legyek az ötlet a spanyol Movistar versenysorozattól jött. Láttuk milyen sikeres a projekt ott, köszönhetően olyan embereknek, mint Alberto Puig, ezért úgy döntöttünk részt veszünk egy hasonló sorozat támogatásában itt Németországban. Sikeres Nagydíjakat rendezünk, és ehhez szükség van sikeres versenyzőkre is.

A tervünk az, hogy lehetőséget adjunk fiatal versenyzőinknek, hogy bizonyíthassák tehetségüket ezeken a GP versenymotorokon és aztán végig menetelhessenek az Európabajnokságon át egészen a Világbajnokságig, mindezt amilyen gyorsan csak lehet. Alberto Puig, korábbi GP sztár megjegyezte: Fontos hogy támogassák az ilyen fajta projekteket, az olyan cégek mint, a Dorna és a Telefonica Movistar is teszi Spanyolországban. Úgy gondolom, ez egy kitűnő alkalom, amellyel a motorsport népszerűsíthető Németországban.

A szintén korábbi GP menő Ralf Waldmann hasonló szerepet kap a kampányban, mint Puig. Tomczyk úr szerint örülnek, hogy Waldmann-t meg tudták nyerni az ügynek, mivel személyiségével és rengeteg tapasztalatával nagyon sok jó tanácsot tud majd adni a fiataloknak. Valentino Rossi, aki jelenleg az 500 köbcentis Világbajnokság pontversenyét vezeti, elmondta: Én vagyok az első a fiatal versenyzők új generációjából, aki előnyt élvezek a fiatalabb koromban körülvevő támogatók segítségéből. És még egy csomóan jönnek, főleg Olasz- és Spanyolországból. Az indulásnál rendkívül nehéz elég pénzt szerezni és egy versenyképes motorra ülni, de ez a projekt nagyon jó hír és remélhetőleg ennek segítségével egyre több német versenyzőt láthatunk majd a MotoGP-ben.

Az ötszörös világbajnok Mick Doohan is elmondta véleményét: Én 8 éves koromban kezdtem el motokrosszozni, de az utcán 19 éves koromig nem vezettem. Az ilyen programok, mint ez is, segíthetik a gyerekeket, hogy minél fiatalabban eredményesek lehessenek ebben a sportban, és hiszem hogy a motorsport jövője rendkívül izgalmas. Nem ártana, ha kis hazánkban is felkarolná valaki végre ezt a sportot ifjúsági szinten, mert mint látható tehetségekben (Talmácsi, Rizmayer, Tóth) nincs hiány, ellenben a pénz nálunk még keskenyebb, mint a németeknél.