Toni Mang elismerése

2001.07.23. 17:15

 
   
   

A 80-as évek legendás német gyorsasági GP motorversenyzője, Anton(Toni) Mang a múlt hétvégén nyert bebocsáttatást a MotoGP Hall of Fame-be, a sachsenringi pályán. A ceremóniát az előkelő klub többi tagja is megtisztelte jelenlétével. Ott volt Angel Nieto, Mick Doohan és Carlo Ubbiali. "Ez csodálatos hogy elnyertem ezt az elismerést és nagy megtiszteltetés számomra, hogy beléphetek a Hall of Fame-be, olyan versenyzők társaságába, akikre egész karrierem során felnéztem" mondta Toni Mang.

1981-es dupla világbajnoki sikeréről kérdezték, amikor is a 250-es és 350-es géposztályban egyszerre győzött, erre ekképpen emlékezett vissza: "Amint emlékszem, a legrosszabb dolog az volt, hogy tudunk időben visszaérni a 250-esek időmérő edzéséről a 350-esekére. Ugyanis ha volt egy technikai hibád az edzés vége felé és lerobbantál valahol a pályán, igen nagy bajba kerültél, mivel azokban a napokban kilométereket kellett visszasétálni a boxokhoz."

Mang felidézte legnagyobb riválisát, a dél-afrikai Jonnie Ekeroldot is, miközben mosolyogva mesélte a híres meccseiket: "Jonnie volt a legjobb versenyző, persze mellettem. Elég vagány volt, és soha nem adta volna fel. Emlékszem egy versenyre a Nürburgringen ellene, az egyik kedvenc versenyem volt. Nagy barátok voltunk pályán kívül, de a pályán ádázul versenyeztünk egymás ellen."

Mang aki 1975-ben kezdett versenyezni, összesen 42 győzelmet szerzett és 84-szer állt a győzelmi dobogón pályafutása során. Az első versenyét az 1976-os Német Nagydíjon nyerte a 125 köbcentis kategóriában, és még mindig tartja a legidősebben Hondával győzni tudó versenyző címet, mivel 38 éves korában nyert utoljára futamot Honda versenygépén.