Joel Smets jövőre is a KTM-nél

2001.07.23. 17:20

 
   
   

Az 500 köbcentis motokrossz világbajnok Joel Smets újabb kétéves szerződést írt alá az osztrák KTM gyárral, annak ellenére, hogy többször is hangoztatta elégedetlenségét a Motokrossz Világbajnokságon idén bekövetkezett változtatások miatt. Smets-nek nehéz éve van, nem lesz könnyű megvédenie világbajnoki címét, és ezzel megszerezni ötödik bajnoki trófeáját az ellen a Stefan Everts ellen, aki kétéves sérülése után szenzációs formában visszatérve versenyez.

Smets másik problémája az egy futamos lebonyolítási rendszer bevezetése idéntől, ami szinte kizárja a hibázás lehetőségét, valamint a lassan gyógyuló lágyék sérülése sem könnyíti meg helyzetét belga riválisával szemben. Az idei év valóságos hullámvasút a valaha élt legsikeresebb 500 köbcentis motokrossz versenyzőnek, mivel bár idén is nagyszerű győzelmeket aratott, de emellett számos futamon bukott és ennek köszönhetően Everts 33 ponttal vezeti előtte a bajnoki pontversenyt.

A legutolsó francia motokrossz GP edzésén négyszer is bukott, és a versenyen ismét csak második lett. Utána úgy nyilatkozott, hogy nem igazán tudott koncentrálni a versenyre a motokrossz VB-n zajló pályán kívüli események miatt, célozva ezzel a megváltozott szabályokra. Másik fő oka sikertelenségének a sérülése, ami még mindig nem teljesen jött rendbe. Sokan tanácsolták neki, hagyja figyelmen kívül a pálya mellett zajló eseményeket, és csak a versennyel foglalkozzon, de ez neki nem megy, jelentette ki Smets. Régen, mintha hazajött volna a pályára, de most egy ideje idegennek érzi magát a krosszpályákon, de reméli ez hamarosan elmúlik és csak a versenyzésre tud majd összpontosítani.

Másik lehetőség a megújulásra egy amerikai versenyszezon lenne számára, de erre azt válaszolta hogy egyrészt már 32 éves és nem kíván pénzt ölni egy bizonytalan amerikai karrierbe. Másrészt ő itt keresi a pénzt a VB keretein belül, bár ez is szomorúsággal tölti el, mert régen egyáltalán nem a pénz érdekelte a versenyzésből. Mindenesetre bízik benne, hogy rövid időn belül mind az érdeklődését, mind a koncentrációját vissza tudja állítani a régebbről megismert Joel Smets szintjére, és akkor semmi probléma nem lehet az újabb győzelmekkel. A KTM gyár is ebben reménykedik, ezért is előlegezte meg a bizalmát Smets felé az új szerződéssel.