Kettős győzelem a nyolcóráson

2001.08.23. 10:06

 
   
   

A minden évben Suzukában megrendezett 8 órás megbízhatósági futam megnyerése a japán gyártóknak legalább annyira rangos és fontos cím, mint magának a Superbike vagy az 500-as gyorsasági világbajnoki címnek az elhódítása. Augusztus első hétvégéjén került sor az idei 8 órás megrendezésére. A győzelmet az 500-as GP pontversenyét is vezető Valentino Rossi és a Superbike VB-n második helyen álló Colin Edwards kettőse szerezte meg. Eredményük a valaha futott legtöbb kör (217) volt a 8 órás időtartam alatt.

A gyári Team Cabin Honda által versenyeztetett pilóták a Honda VTR 1000 SPW superbike motorral érték el győzelmüket, de a második helyezet is ebből a csapatból került ki, az Alex Barros és Tady Okada kettős vezetésével. Rossiék mindössze 14 másodperccel előzték meg a második helyezetteket. Az edzés második Rossi/Edwards páros a verseny első néhány órájában vezette a mezőnyt, miután a Daijiro Katoh/Tohru Ukawa páros megelőzte őket, akik szintén Cabin Honda színekben mentek.

A negyedik óráig megtartották ezt a pozíciójukat, majd Rossi visszavette az első helyet, amit már a verseny végéig ki sem engedtek a kezükből Edwardsal. Katoh és Ukawa a verseny végére visszacsúszott a negyedik helyre, míg az Okada/Barros páros megszerezte a második helyet. A japán helyi páros, Yukio Kagayama és Atsushi Watanabe hozta be Suzuki GSX-R 750-esét a harmadik helyre, 1,13 mp hátránnyal. A Haga/Gobert páros egész jól állt majdnem a teljes versenytáv alatt, nagyrészt az 5. helyen mentek végig, mikor is a verseny vége előtt félórával egy állítólagos lánchiba miatt fel kellett adniuk a versenyt.

Rossi a következőket mondta a győzelem után: "Fantasztikus verseny volt, nagyon nagy ritmusban, egy igen kemény csata Tady-val és Barros-szal, de végülis ez egy fontos győzelem volt Hondának, és nagyon boldog vagyok." Colin Edwards hozzátette: "A verseny hihetetlen volt, köszönet a Hondának és különösen a Michelin gumiknak, mindenkinek a csapatban, akik fantasztikus munkát végeztek. De a legfontosabb, köszönet Valentinonak, aki hihetetlen módon hajtott, ragyogó versenyt csinált."