A reggelit elmosta az eső

2001.08.23. 11:02

 
   
   

A suzukai 8 órás futam megnyerése után sem maradt túl sok ideje a fiatal olasz GP sztár Valentino Rossinak. 2 nappal a verseny után a GP pilóták közül elsőként szállhatott az új 4 ütemű GP motor, a Honda RCV211 nyergébe. A tesztek a suzukai versenypályán folytak. Az időjárás eleinte komoly problémát jelentett Rossinak, mivel a reggeli teszt időszakot teljesen elmosta az eső. Csak délután 2 óra tájékán sütött ki a nap, amikor is Valentino el tudta kezdeni a tesztelést, már amennyire a pálya állapota ezt megengedte, de az újfent lehulló csapadék már 5 óra körül véget vetett a rövid próbának erre a napra.

Rossi már korábban végrehajtatott pár beállítást, majd a nap végén egy hosszabb értekezés vette kezdetét Heijiro Yoshimura-val, a Honda projekt menedzserével. Az olasz GP menő egészen érzelmesen beszélt az újdonságról: "Ez egy új időszámítás kezdete a GP-ben, és nagyon izgatott vagyok a 4 ütemű V5-ös tesztjével kapcsolatban. Az eső miatt a pálya nagyon nedves volt, és csak délután tudtam a motorral menni, de ez az idő is elég volt arra, hogy megértsem ennek a motornak a karakterét. Természetesen még nagyon az elején vagyunk a fejlesztésnek, és rengeteget kell még dolgoznunk rajta, hogy versenyképes legyen, de én úgy érzem, hogy a helyes irányba haladunk. A teszt nagyon érdekes tapasztalatokat adott számomra."

Shinichi Ito és Makoto Tamada szintén tesztelte az új gépet alkalomadtán, de az eső őket is megakadályozta abban, hogy a határig motorozzanak a V5-össel. Mindazonáltal Yoshimura úr nagyon jó összejövetelnek minősítette a tesztet. Másnap még a Repsol Honda japán versenyzője, Tohru Ukawa és az amerikai superbike világbajnok Colin Edwards is kipróbálhatta az RCV211-t, aki szintén nagy érdeklődést mutat a motor fejlesztése iránt.