Ha jó, ha nem hajó

2001.08.27. 13:15

 
   
   

Bár a Yamaha R1 sportgépe a szárazföldön arat sikereket, és olyan ellenfelekkel versenyez mint a Suzuki GSX-R 1000, vagy a Honda CBR 900 RR, mostantól a vízen is számíthatunk brutális teljesítményére. No persze nem az egész gép kap propellert, meg egyéb vízi kiegészítőket, hanem az új Yamaha WaveRunner FX140-be került bele az 1000 köbcentis, hengerenkénti 5 szelepes erőforrás, persze bizonyos változtatások után.

A blokk talán némi támpontot ad még arra is, milyen lesz a jövő évi R1 erőforrása, ugyanis már benzinbefecskendezést használ az üzemanyagképzésre. A 140 lóerő, amit lead, kevesebb, mint a jelenlegi R1 150 lóereje, de az erősebb középtartomány miatt visszavettek a csúcsteljesítményből.

Ezen felül a szigorú amerikai kipufogógáz emissziós szabványoknak is meg kellett felelnie a gépnek. A Yamaha szerint ezzel a Jetski-vel akár vízisíelőket, vagy wakeboard-osokat is húzhatunk, nem is akárhogyan. Aki esetleg megijedne ettől, annak elég hely van a vízi jármű nyergében, ahol egyszerre három fő is utazhat. Az új vízi bringa 2002 elején érkezhet a tavakra, amikor az új R1 az utakra, pontosabb árak egyikükről sem ismertek egyelőre.