Yamaha Fazer 600 és TDM 900 tervek

2001.09.11. 08:51

 
   
   

Jön az ősz, érkeznek a 2002-es modellek tervei, vázlatai. A motorgyártók még az autógyáraknál is sokkal előbb váltanak évet, főleg a bemutatással igyekeznek nagyon. Az MCN magazin meg általában először szellőzteti meg a sok újdonságot. Most két új Yamaha modellfrissítésről számoltak be éppen. Az egyik egy módosított Fazer 600, a másik viszont egy vadonatúj TDM 900, és mindkettő valamelyik őszi motorshown jelenik majd meg.

A TDM 900 a jelenlegi TDM 850 utódja lesz, amely Európában elég népszerű volt. Az új modell új alumínium vázat és lengővillát kap, amely 11 kg súlycsökkenést eredményez az előd modellhez képest, így most 201 kg-ot nyom majd. A benzinbefecskendezés manapság már egyre jobban terjed, a TDM 900 is megkapja, valamint egy katalizátort a szigorodó európai kipufogógáz szabályok miatt. A hátsódob rozsdamentes acélból készül ezentúl, a kilométeróra pedig digitális lesz.

 
   
   

A nagy lökettérfogatú, soros, két hengeres gép nagyjából 20 százalékkal nagyobb nyomaték leadására lesz képes. A műanyag idomok, és az ezt borító grafika szintén változni fog. A felfrissített Fazer 600-ason nem lesznek ilyen mélyreható változások. Sajnos nem fogja megkapni az R6-os motorját, nem úgy, mint a Fazer 1000, amelyben az R1 erőforrása dolgozik. Mindössze egy új fejidomot kap, ami a Fazer 1000-re hasonlít majd, valamint új műszereket, tükröket, nagyobb üzemanyagtankot, új kipufogódobot, módosított hűtőborítást és könnyebb láncvezetőt adnak majd az új Fazer 600-hoz. Természetesen a Yamaha egyik feltételezést sem erősítette meg, avagy cáfolta volna.