Az egykar megmarad

2001.09.21. 13:27

 
   
   

A Triumph új motorral és átdolgozott formával hozza ki Speed Triple-jét a következő modellévre. A Speed Triple szintén megkapja az új Daytona 955i blokkját, bár némileg visszafogva, mert kb. 118 lóerős lesz a főtengelyen mérve, de még ez is 10 lóerővel erősebb az idei gépnél.

A 100 Nm forgatónyomaték nem nevezhető kevésnek. Az új erőforrás csak kapacitásában hasonlít az elődjéhez, belsejében azonban teljesen más. Új főtengelye erősebb és könnyebb, mint az elődjénél alkalmazott; a dupla vezérműtengelyes, 12 szelepes blokkban 1 mm-el nagyobb szívó, és 1 mm-el kisebb kipufogó szelepek dolgoznak. Ezektől a blokk pörgösebb és természetesen erősebb lett.

 
   
   

Nagyobb lett a légszűrőház, a befecskendező fúvókák viszont kisebbek lettek, de mégis hatékonyabbá váltak, mint a 2001-es modellen. Ezenfelül egy speciális oxigén szenzor figyeli a benzin/levegő keverék arányát, és hozzáigazítja a legmegfelelőbb értékhez, bármilyen fordulatszámtartományban. Az új kipufogórendszeren egy másodlagos levegő befecskendező is megtalálható, hogy a német és amerikai környezetvédelmi normáknak mefelelhessen a motor.

A hűtőradiátort áttervezték a hatékonyabb működés érdekében. A tengelytáv 1429 mm-re, a kormányszög 23.5 fokra, és az utánfutás 84 mm-re csökkent. A bicaj 7 kg-ot fogyott, így most csak 198 kg. A hátsó részt egy kicsit kiemelték, nagyobb szabad hasmagasságot biztosítva a motornak. Az első kerék a TT600-ról került át, megtakarítva csak ezzel majdnem fél kilogrammot. A futómű a 2001-es modellé maradt változatlan formában, mivel úgy volt jó, ahogy van. Az egy oldalas lengővilla mániások örülhetnek, megmarad kedvenc elemük a Speed Triple-n jövőre is.

A fékberendezéssel sem volt soha gond, így ez is úgy maradt, ahogy volt , maximum a tárcsát felfogató csavarok száma lett eggyel kevesebb. Elsőre a gép formája nagyon hasonlít elődjéhez, pedig a farokidomot áttervezték, csakúgy mint a műszerfalat és a híres lámpákat is. Most sokkal közelebb kerültek a pilácsok egymáshoz, ezzel kompaktabb kinézete lett az egésznek. Három színben lesz kapható, kék, fekete és nukleáris vörös, ami mostani helyzetben talán kissé morbidnak tűnhet, de azért nem néz ki rosszul. Az eladások már szeptemberben megkezdődnek, a Speed Triple ára jóval 3 millió forint felett lesz.