Fogarty visszatér

2001.09.27. 11:03

 
   
   

A négyszeres Superbike világbajnok Carl Fogarty visszatérésre készül egy belgiumi supermoto kiállítás alkalmából (Superbiker Mettetben) rendezendő versenyen az október 13-14-i hétvégén, ahol a CCM csapat színeiben egy CCM Supermoto nyergében fog hajtani.

Nálunk sajnos a Supermoto nem valami nagy közönséget vonz, mint ahogy a többi motorsport esemény sem, de Franciaországban és Belgiumban átlagosan 10-15.000 néző látogatja ezeket a rendezvényeket, bár olyan nagyobb eseményeken, mint a Superbiker Mettetben, vagy a Giudon d'Or a párizsi Bercy sportcsarnokban nem ritka a 30.000 néző sem. Ha a nagyobb gyárak is beszállnak majd ebbe a sportágba, bizony még ennél is több nézettséget érhetnek el ezeken a futamokon.

 
   
   

A gépek általában egy enduró vagy egy motokrossz gép alapjaira épülnek, slick vagy eső gumikkal a fűzött kerekeiken az időjáráshoz alkalmazkodva, és óriási féktárcsákkal az első keréken. Sokszor olyan Motokrossz vagy MotoGP világsztárok kirándulnak a szakágba mint Carlos Checa, Max Biaggi, Fred Bolley vagy Stefan Everts. De a szabályozott csúszás mesterei még mindig Thierry Van Den Bosch, Boris Chambon vagy William Rubio.

Ez lesz Carl Fogarty első versenye, mióta visszavonult a Superbike Világbajnokság küzdelmeitől az emlékezetes vállsérülése miatt, amelyet az ausztrál Philip Island-i pályán szenvedett el még a tavalyi év elején. Sajnálatos módon ez a sérülése megakadályozta visszatérését a Superbike VB világába. De ez nem akadályozza annyira a Supermoto szériában, mivel itt az egyenes üléspozició miatt a vállai nincsenek annyira terhelve, mint a kuporgós sportmotorokon.

Sikeres lehet-e CCM 640 E typusú Supermotoján annyira, mint annak idején a szinte mindent nyerő Ducatijával? Feleségének, Michaelanak és a CCM részvényeseinek semmi kétsége efelől. Nos majd meglátjuk mit hoz október második hétvégéje Fogarty-nak, akinek visszatértét mindenki nagyon várja már.