A legjobb motor a Fután

2001.10.05. 11:08

 
   
   

Van egy út, ami Bologna-t és Firenze-t köti össze és keresztül megy az Appenninek hegységen. Ez az olasz motorkerékpár rajongók egyik kedvenc zarándokútvonalává vált a maga szélfútta és sokszor hepehúpás útjaival. Mellesleg igencsak leteszteli mind a motorosok, mind a motorok képességeit.
Az olaszul Passo della Futa, a helyiek körében röviden csak Futa néven ismert út az ország Emilio Romagna tartományában található, az olasz luxus sportkocsi gyártás szívében. Itt születtek meg olyan márkák, mint a Ferrari vagy a Maserati, és természetesen maga a Ducati.

Ezért gyakran feltett kérdés errefelé melyik a legjobb bringa a Futa-n? A Ducati gyár mérnökei bizonytalanok voltak a válaszban, ezért megszületett a Multistrada projekt. A Futa hegyes és vízes szakaszait lapos, jó minőségű aszfaltos rész vezeti be, tehát ide egy minden feltételek mellett ideális motor szükséges, azaz olyasmi, mint a Multistrada. Az igényeknek megfelelően egy sportmotor képességeit és egy enduró rugalmasságát ötvözték benne a mérnökök.

 
   
   

Úgy tűnik, ez lehet a Ducati ütőkártyája a következő évekre. Legyen szó hegyi szerpentinről, vagy városi körözgetésről, a motor nagyon jól vezethető, mindez elegendő teljesítménnyel és stílusosan. A gép maga egy könnyűsúlyú, magas műszaki színvonalú motor, a Ducati-tól megszokott térhálós vázzal, superbike szintű futóművel, verseny fékekkel, könnyűfém kerekekkel, sportgumikkal, és egyoldalas hátsó lengővillával.

A vezető felegyenesedett pozícióban foglal helyet az ülésben, és a hátsó csomagtartón kívül különféle dobozokat rendelhet gépéhez, hogy mindent szépen el tudjon rámolni. Az erő egy újonnan fejlesztett blokkból érkezik, amely könnyű, nagyon széles tartományban fejti ki erejét és rengeteg nyomatékkal szolgál az alsó fordulatszám tartományokban. Tipikus Ducati 2 szelepes, 90 fokos L2-es erőforrás. A neve 1000TS lett, mivel a rövid löketű motor dupla gyújtógyertyás (Twin Spark) hengerfejekkel rendelkezik. A gép kétség kívül olyan, mint amilyen minden Ducati lenni szeretne, és valószínűleg sok olasz egyetért majd azzal, hogy ez az a motor, amely a legjobb a Futa útjaira.