Magyar motorversenyző a hatodik helyen a GP japán futamán

2001.10.12. 09:29

 
   
   

Az elmúlt hétvégén rendezték meg a Csendes Óceáni Nagydíjat a japán Twin Ring Motegi versenypályán. Talmácsi Gábor, aki több mint tíz év után elsőként vesz részt a GP teljes idényében, már az edzéseken igen magabiztosan szerepelt. A pénteki első mért edzésen, vizes pályán a harmadik, míg szombaton száraz edzésen a 9. legjobb edzésidőt érte el a magyar pilóta. Így a vasárnapi 21 körös verseny 9. rajtkockájából indulhatott a Racing Service színeiben Hondával versenyző Talma.

A rajt hihetetlenül jól sikerült neki, mivel az első kanyarban kívülről megszerezte az ötödik helyet, előtte Ui, Poggiali, Azuma és Elias volt a sorrend. Ebben az első kanyarban már olyan vetélytársai estek ki, mint a cseh Smrz, a német Jenkner, majd később a veterán olasz Perugini. Az első kör végén Gábor már csak a hatodik volt, mert a spanyol Pedrosa az ördögien gyors gyári Honda motorjával megelőzte Talma egyenesekben kissé erőtlennek tűnő, közel sem gyári motorját.

A japán Ui a második körben végleg elment az addig elé beszemtelenkedő Elias-nak, és utána már csak a célban találkozott a többiekkel. Talma továbbra is az Ui, Elias, Poggiali, Pedrosa, Azuma boly legvégén, a hatodik helyen utazott. Az 5. körben nagy bukások történtek, amelyek a verseny végeredményét jelentősen befolyásolták. Először a japán Ueda esett nagyot a pálya hátsó egyenesének az elején, szerencsétlenségére Sabbatini pont arra járt és keresztülment rajta. Majd egy fél körrel később a híd alatt a második helyről Elias csúszott ki, jelentősen lerontva ezzel a világbajnoki esélyeit.

A bukás miatt szétszakadt a vezető boly, és közben a pár pillanatig 5. helyen motorozó Talmát még Cecchinello is megelőzte. A 2-3. és 4-5. helyeken kialakult párharcokból Poggiali és Cecchinello került ki győztesen, míg Ui (Derbi) magabiztosan nyerte a versenyt. A harmadik hely a spanyol Pedrosa-nak, a negyedik pedig Azuma-nak jutott. A leszakadás után Talma a kevésbé erős gépe miatt már nem tudott felzárkózni a közvetlen élbolyhoz, ezért fokozatosan lemaradva ugyan, de az utolsó körökben nagy csatában védte meg 6. helyét az időközben rá felzárkózó Giansanti ellen.

Az előnye 42 ezred másodperc volt a célba érkezéskor, de lényeg hogy élete eddigi legjobb világbajnoki helyezését érte el Talmácsi Gábor, amiért maximális gratuláció illeti. A világbajnoki pontversenyben is Poggiali vezet 12 ponttal a 178 pontos Elias előtt, harmadik Ui 157 ponttal, és Talma a 18. 34 ponttal, de ugye még három futam hátra van, szóval csak így tovább.