Örvényt kavar a Suzuki a túraendúrók piacán

2001.10.25. 10:14

 
   
   

A Párizsi Motorkiállításon mutatkozott be a nagyközönségnek a Suzuki új nagy túraendurója, a DL1000 V-Strom. Igazából a gépnek nem sok köze van már az endurókhoz, talán az üléspozició hasonlít az ilyen gépeken megszokotthoz, de annál sokkalta kényelmesebbre lett megalkotva.

Az DL1000 erőforrása az igen népszerű TL1000-es blokkja, amely úgy tűnik hosszabb életű lesz, mint maga a sportmotor, amelyhez eredetileg gyártották. Egyelőre még nincs gyári adat a teljesítményéről, de valószínű a 108-110 lóerő körüli érték, és a legalább 210 km/h végsebesség. Az erőforrás az új GSX-R generáción megismert dupla pillangószelepes benzinbefecskendezéses megoldással lesz felszerelve, valamint a kipufogórendszerben egy katalizátor is helyet kap.

 
   
   

A bicaj egyértelmű, hogy az Európában igen sikeres Honda Varadero versenytársa lesz. A képek szerint minden bizonnyal jó eséllyel veszi fel a harcot a Honda FireStorm motoros túraendurójával. A gép szárazsúlya 205 kg körül valószínűsíthető, és abszolút aszfaltra való gumikkal szerelik fel, ami mutatja a Suzuki szándékát, hová szánja főként a modellt.

A merev, könnyű, alumínium hídváz és kormány együttese egy kényelmes, egyenes üléspoziciót biztosít, amellyel sok száz kilométer tehető meg fáradtság nélkül, vagy másodrendű utakon haladva a sportos használat sem jelent majd problémát. A hátsó lengővilla és a kerekek szintén alumíniumból készülnek. A V-Strom jövő év elejétől vihető haza a Suzuki kereskedésekből, ára a Varadero árához fog közelíteni. A DL1000 sárga, kék, és fekete színekben vásárolható meg a gyártás első évében.