Robogó ikres anyukáknak

2001.10.26. 12:47

 
   
   

Háromkerekű robogót már korábban láttunk a Hondától, de az inkább áruszállítás céljait szolgálja. De ez a most bemutatott tanulmány a fiatal mamák kedvence lehet, főleg hogy a gyerekeknek is jut benne hely. Nick Graveley, aki a Coventry Egyetem közlekedési eszköz tervező szakának végzős hallgatója, álmodta meg ezt a háromkerekű robogót.

Akárcsak a BMW C1-es robogójának, ennek a tervezetnek is a legfőbb célja a biztonság, de ebben jut még elég hely, akár két 5 éven aluli gyerek számára is, a vezetőn felül. A kormányzása szintén egy motorkerékpárhoz hasonló, nem olyan, mint a híres 3 kerekű angol Reliant Robin autóé. A robogó felső része ugyanis bedől az első kerékkel együtt a kanyarba, míg a két hátsó kerék dőlés nélkül fut tovább a talajon, megfelelő stabilitást adva a járműnek.

Az első futómű széria, a hátsó futómű viszont hidraulikusan működtetve billenti a kabint a kellő mértékben a helyes irányba. Sajnos egyelőre csak 1:3 léptékű modell létezik, de a 22 éves Graveley reméli, hogy a tanulmány elnyeri a motorgyártók tetszését, és akkor valósággá válhat a háromkerekű robogó. A srác állítása szerint egyébként szigorúan városi jármű lenne a tervezete, mivel a csúcssebessége kb. 90 km/h.