V8-as Grand Prix motor a Ausztráliából

2001.11.28. 08:29

 
   
   

Úgy tűnik az új GP kategória szinte minden kisebb műhely fantáziáját megmozgatta, a nagy gyárak szinte kötelező részvételén kívül. Az ausztrál Ian Drysdale tulajdonában lévő fejlesztőcég nemrég fejezte be második, utcára szánt V8-as erőforrással ellátott motorját. De készülőben van egy cruiser a műhelyben, valamint tervezés alatt áll a következő projekt, egy V8-as GP erőmű.

Az új szabályok engedélyezik a hatnál több hengeres konstrukciók indulását a GP mezőnyében a következő idénytől. A Drysdale négyütemű motorja 998 köbcentis lesz, mindössze 2 köbcentivel marad el a maximálisan engedélyezett 1000 köbcentis határtól. Igaz a 8 hengereseket majd némi többlet súly cipelésére kötelezi a szabályzat. Ez lenne az első ilyen jellegű konstrukció a Moto Guzzi 500 V8 utólsó 1955-ös versenyévadja óta. A Guzzi V8 a leggyorsabb bicaj volt a rajtrácson, de különféle egyéb problémák miatt 2 év múlva visszavonult a versenypályákról.

 
   
   

Drysdale szerint ez a felépítés a legjobb kombinációt eredményezi majd az erő és a súlyelosztás közt. Figyelemre méltóan kis méretben sikerült megépíteni a prototípust, mindössze 380 mm széles és 450 mm magas. A súlya 52 kg elektronikával együtt. Mivel ez még csak egy működésképtelen makett, ezért pontos teljesítmény adatok nem állnak rendelkezésre a 80 fokos hengerszögű V8-as motorról. De az utcára készült korábbi verziója, amely főként az YZF600 alkatrészeiből épült, 140 lóerőt tol a hátsó kerékre.

A GP V8-as teljesítménye 220 lóerő körülire saccolható, 22.000-es percenkénti fordulaton. Drysdale nem tervezi saját komplett GP motor elkészítését, de már keresi leendő ügyfeleit, akik megvásárolnák tőle az erőforrást. Jelenleg kínai cégekkel tárgyal egy közös GP csapat indításáról.Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.