Személyre szabott megoldást kínál a Honda

2001.12.06. 10:48

 
   
   

Mindenki más-más méretekkel rendelkezik. Így akárcsak a konfekció öltöny, egy szériamotor sem biztos, hogy pontosan illik mindenkire. A Honda elgondolkodott ezen a problémán, és egy újfajta séma szerint lehetséges, hogy 2004-től szabadon állíthatjuk össze Hondáinkat, ugyanis egy univerzális vázba válogathatunk blokkot, erre idomokat, és egyedi fényezést.

A motorok sorozatai még mindig jóval kisebbek az autókénál, így a Honda úgy véli, megéri ezzel a témával foglalkoznia, és olyan választási lehetőséget kínálnia vásárlóinak, amivel versenytársai nem rendelkeznek. A Honda komolyan foglalkozik az ötlettel. Egy olyan rendszert szeretne kifejleszteni, amelynél egy általánosan használható vázba különféle motorok pakolhatóak, a vevő kívánságának megfelelően. Ez a gondolat már olyan komoly, hogy ezt az általánosan használható vázat hamarosan az utcán is megláthatjuk, mivel az új CB900 Hornet négyzetes szelvényekből álló módosított váza lesz az alapja valószínűleg.

A gyári források szerint ez a váz passzol legjobban az alapötlethez, mivel kevés változtatással alkalmassá tehető arra, hogy a nagy köbcentis blokkok széles körét befogadja. Ezek lehetnek a FireBlade, az SP-1 vagy SP-2, és akár a VFR800 erőforrásai, vagy az új Hornet, azaz a régi FireBlade motorja is. Mindez azt jelenti, hogy a vásárlók eldönthetik soros négyhengeres, V2-es, vagy V4-es blokkot szeretnének-e látni saját motorjukban.

A futómű, a fékek és az üléspozició ugyanígy kívánság alapján lenne összeállítható, de ezekről egyelőre még nincs konkrét információ. A gyári informátor szerint nyilvánvaló, hogy a többféle blokk más-más súlyelosztást eredményez, más-más kezelhetőséggel. Más az erőforrások teljesítmény kifejtése is, ezért nyilván mindegyikhez más egyéb váz komponensek szükségeltetnek majd.

A Honda a közeljövőben egyelőre nem tervezi a rendszer bemutatását, de nagyon komolyan tanulmányozza a bevezetés lehetőségét. Ez természetesen egy plusz várakozást jelent a rendelés és a leszállítás időpontja közt, de ha a vásárlók ezt akarják_