Carl Fogarty csapata a Petronas motorját használja

2001.12.12. 09:20

 
   
   

A korábbi négyszeres Superbike Világbajnok Carl Fogarty még a 2000-es idény elején szenvedett súlyos balesetet az ausztrál versenyen. Ennek következtében visszavonult az aktív versenyzéstől. Már hivatalos, hogy Fogarty aláírt a Petronas-szal egy 5 éves exkluzív szerződést.

 
   
   

A maláj olajipari óriás által korábban már bemutatott Sauber által készített motorról mindenki azt gondolta, hogy a jövő évi GP szériában lesz látható. Nos nem, mert a 36 éves angol saját Superbike csapatot indít Foggy Petronas Racing néven, és a fejlesztés alatt álló prototípus egy újabb változata a Superbike Világbajnokság keretein belül kap lehetőséget a bemutatkozásra.

 
   
   

Előreláthatólag a 2002-es szezon ötödik futamán, Monzában, bár ezt megelőzi egy kiterjedt téli teszt program. A Petronas a motorkerékpárok piacán szándékozik minél nagyobb részesedést szerezni termékeivel, ezért a nagy erőfeszítése, hogy valamelyik versenyszorozatban szerepelhessen.

Carl Fogarty és a Ducati végleges szétválása kapóra jött az olajcégnek. A Superbike Világbajnokságban való induláshoz azonban el kell készíteni egy 150 darabos utcai készletet is a motorokból, mivel a jelenlegi szabályzat minimálisan ennyit ír elő a homologizációhoz.

Fogarty úgy nyilatkozott, hogy ez egy az életben egyszer adódó lehetőség volt, amely karrierje eddigi legnagyobb üzlete. Elhatározása szerint mindenképpen meghálálja majd a Petronas bizalmát, és hasonló elszántsággal igyekszik győzelemre vinni a csapatát, ahogy versenyző korában is küzdött.

Foggy visszavonulása óta arról álmodozott, hogy saját versenycsapatot építhessen, de nem gondolta volna, hogy egy új gyártó személyében lesz erre lehetősége. Már hónapok óta ezen az ügyleten dolgoztak saját cégével, a Team Foggy Racing Ltd-vel, és most duplán elszánt a siker érdekében. Foggy már versenyzett 1992-ben a maláj bajnokságban a Petronas támogatásával, ezenkívül jól jött barátja David Wong segítsége az üzlet megkötése során, aki a Petronas egyik tanácsadója mellesleg.

A Petronas és Foggy szövetségét a Superbike VB-t rendező Paolo Flammini is üdvözölte: "Carl Fogarty a Superbike sorozat egyik legendája, és nagyon örülünk annak, hogy folytatja pályafutását a bajnokságunkban." A Petronas azonban nem hagy fel GP projektjével, azt párhuzamosan futtatja a Superbike csapattal együtt. A homologizációhoz szükséges Foggy utcai motor nemsokára a bemutatótermekbe kerülhet, miután a Petronas bejelenti, hogy megkezdi a Foggy nevével fémjelzett gépek szériagyártását. A csapat hivatalos bemutatkozására januárban kerül sor, Malajziában.