Egy motor, ami mintha egyenesen egy Spielberg filmből jött volna

2001.12.13. 09:18

 
   
   

Az angol NEC Show-n számtalan érdekes koncepció motort mutattak be a közönségnek. Az egyik ilyen legfurább az AKA Design által készített darab. Ez a motor mindenféle előzetes koncepcióra rácáfol, hogy is kellene kinéznie egy kétkerekű járgánynak. A művészeti igazgató Michael Phillips elmondta, olyanra akarták tervezni az egészet, mint a Mack kamion a Párbaj című Steven Spielberg filmben, azaz legyen megállíthatatlan és brutális erejű.

A keresztségben a g-racer nevet kapta, és apait-anyait beleraktak a tervezők. A futómű utcai állásában alacsonyan ül a gép, a jó kezelhetőség érdekében. De egy LED megérintése után a felfüggesztés felemelkedik, a tengelytáv megrövidül ezáltal, és így a motor nagyobb hasmagasságot kap, amellyel akár terepre is ki lehet már merészkedni. A kormányvégek szintén állíthatóak 3 különféle pozícióba, csakúgy mint a lábtartó, amelynek van egy magas állása a verseny stílusú hajtáshoz, egy alacsony a motokrosszozáshoz, és a cirkáláshoz pedig ott a fém lábdeszka maga.

 
   
   

Az erőforrása egy 1200 köbcentis, 140 lóerős V2-es motor. Az első panel előre csúsztatható, hogy sárvédőként szerepeljen, vagy felfelé hogy szélvédőként. A következő fura dolog a két üzemanyagtank, mégpedig azért, hogy a súlypont a lehető legalacsonyabban maradhasson. Van még a motoron hőkamera, hogy a vezető időben észrevegye az úton fekvő krokodilokat, vagy bármely más veszélyes tárgyat a sötétben, a hátulra néző másik kamera már csak ráadás.

A GPS rendszer alap, de ha ez kifekszik, még mindig ott a tankba épített iránytű. Számítógép addiktoknak helyezték el az USB port csatlakoztatási lehetőséget. Az vita tárgyát képezheti, hogy vajon gyártásba kerülhet-e egy ilyen motor, de a tervezőket, akik az angol Gadget Shop áruházlánc vagyonos tulajdonosai, ez egy cseppet sem érdekli. Mindössze az inspirálta őket, hogy boldogok legyenek a teremtményükkel.