Megvásárolható a Honda CBR600 világbajnoki technikája

2001.12.14. 09:59

 
   
   

7 millió forintnak megfelelő angol font kicsit soknak tűnhet egy CBR600-ért (a szériagép ára 2.5 millió HUF), de a gyártója szerint ez a darab bizony az utolsó fillérig megéri a pénzét. Aki pedig ezt állítja nem más, mint a Castrol Honda Szupersport világbajnoki csapat és azért állíthatja ezt könnyedén, mert az alkatrészek egyenként megvásárolva a szupersport Honda-hoz, plusz az átalakítás munkadíja 10 millió forint feletti összegbe kerülne.

A gép egyébként azonos specifikáció szerint készül, mint az idei Szupersport Világbajnokságban szerepelt Chris Vermeulen CBR600-as versenygépe, amellyel Misano-ban az 5. helyet sikerült megszereznie. A versenykész motor blokkját a híres belga tuningmester, Mike DeHollinder dolgozta át, ő az aki a Castrol gyári versenygépek motorjait is tuningolja. A fordulatszámszabályozó 15.500 ford/percnél lép csak működésbe, és hihetetlen, de 128 lóerőt produkál a hátsó keréken. Ez olyan 140 körüli a főtengelyen mérve. Ismerve a gyári 600-as gépek 106-109 kóerős teljesítményét a főtengelyen, szinte elképzeletetlen érték, annyi mint amennyit egy nem éppen erőtlen Suzuki GSX-R 750 teljesít szériában!

 
   
   

A futómű sem egyszerű eset, az első villák rugóit, szelepeit a K-Tech dolgozta át. A hátsó rugóstag pedig egy komplett Öhlins verseny darab. A kormány lengéseit szintén egy Öhlins kormánygátló hatástalanítja, a kipufogórendszer pedig Arrow versenyrendszer. A motor két szett kerékkel érkezik, Renthal fogaskerekekkel, és minden fontos komponens le van biztosítva záródrótokkal. A teljes idomzat, beleértve a sárvédőket és a hátsó ülésidomot szénszálas műanyagból áll, amellyel a gép súlya a minimálisan megengedett 168 kg félszárazon (üzemanyag nélkül, de kenőanyaggal és vízzel feltöltve).

Az árban benne foglaltatik még a gyári technikai háttér és segítségnyújtás a csapattól csakúgy, mint a részvétel lehetősége egy speciális tesztnapon. Akit érdekel a gép, az a Castrol Honda-val vegye fel a kapcsolatot a weboldalukon keresztül.