Légzsák motorkerékpárra

2002.01.04. 13:09

 
   
   

A BMW szabadalmilag is levédette új légzsák rendszerét, amelyet motorjaihoz tervez felszerelni. Ez egy a delfinekéhez hasonló ultrahangos rendszerrel épít fel egy képet, hogy éppen hol ül a vezető a motoron. Ha a rendszer úgy érzekeli, hogy a pilóta túl gyorsan mozdul előre, vagy bármelyik oldalra, akkor az elektronika begyújtja a légzsák patronjait, hogy elkaphassa a lerepülő sofőrt.

A BMW állítása szerint a rendszer megelőzi azt, hogy egyéb sérülés következzzen be magától a légzsák használatától, és képes eldönteni hogy felfújodjon-e a lufi avagy sem. Kevin Pascoe, a BMW marketing menedzsere elmondta: "Ez mind a biztonságról szól. Lehet unalmasnak nevezni, de igazán innovatív fejlesztés motorjaink részére, különösen a biztonsági szempontokat nézve. Szerepe legalább olyan fontos lesz, mint egy ABS-nek, vagy a felfüggesztésnek. Nem tudok továbbiakat hozzáfűzni az új rendszerhez, de a BMW erős elkötelezettsége a biztonság irányába nyilván nem meglepő vásárlóink számára."

A légzsák gondolata motorokra nem új keletű. A Honda évek óta kísérletezik ilyen rendszerrel a különféle bemutató modelljein. A Dainese és a Spidi ruházatgyártók már szintén bemutattak hasonló jellegű védelemmel ellátott kabátokat. A képen az új BMW F650 CS-hez való rengeteg extra felszerelés csatlakoztatására szolgáló hely látható a tankon, amely akár magának a légzsáknak az elhelyezésére is szolgálhat a későbbiekben.