Mennydörgés az olasz gyárból

2002.01.07. 09:03

 
   
   

Az Aprilia egy vadonatúj gépet mutatott be a 2002-es idényre a Bologna-i Motorshow-n. A Tuono a naked bike stílusú motorok köze sorolható, legalábbis az olasz gyár ide poziciónálja. A nevét az olasz "Mennydörgés" szó után kapta, és erősen az RSV Mille R superbike gép alapjaira épül. Ez nem csupán azonos vázat és motort jelent, hanem mind a 130 lóerőt a kuplungon. A váz egyetlen eltérése a Mille R-től az aranyszínű festése.

A futómű sem akármi, szintén az RSV-ről érkezett, 43 mm-es fordított Öhlins teleszkópvillák elől és Öhlins rugóstag hátul. Nem hagyhatták le ezek után a motorról a szuper könnyű és lenyűgöző OZ Racing kovácsolt alumínium kerekeket sem. A szénszálas idomzat a domináns. Az ülésidom, a sárvédők, és kisméretű lámpaidom mind ebből a nem gyenge árú anyagból készültek. Alulra egy "bogár" spoiler került, a masina oldalát pedig kevlárból készült elemek védik. A lámpaidomban az RSV-ről származó 3 lámpa foglal helyet. Az első szélvédő szöge igen meredek, és anyagában erősen színezett, hogy megtartsa a motor egységes sötét, szigorú látványát.

Hogy megmaradjon a naked bike stílus, a kormány egyenes, egy darabból álló szerkezet. A könnyű építés és a sok szénszál meghozta az eredményt, mert a Tuono mindössze 181 kg szárazon, amivel könnyebb, mint az RSV Mille R, és 14 kg-al könnyebb a Honda új 900-as Hornet-jétől. A motor csak feketében vásárolható meg, de valószínűleg korántsem olyan kedvező áron, mint a Fazer 1000 vagy a Hornet 900 versenytársai. Mivel az RSV Mille R szinte összes drága alkatrésze megtalálható rajta, várhatóan 4 millió forint körüli árával a lottó ötös nyertes motorosok kívánságlistáján igen előkelő helyet foglal majd el az Aprilia új remeke.