Formula Hayabusa

2002.01.14. 14:10

 
   
   

Az 1999-ben bemutatott Hayabusa minden addigi Superbike rekordot megdöntött. A motor, ami a Japán súlyom névre lett keresztelve túllépte a 300km/h-s sebességet és alig több mint 9 mp alatt képes megtenni a negyedmérföldes távot. Csoda hogy az autós kollégák megirigyelték? A Suzuki odahintette a nyálcsorgató négykerekű tulajdonosoknak is a Hayabusa morzsájáit, azaz nem is egy, hanem két autómobilt, amik a Suzuki legendás Hayabusa blokkját bírják.

A Formula Hayabusa egy igazi versenyautó. A motorkerékpár 1300 köbcentis, 175 lóerős blokkja egy 432 kg-os kasznit mozgat. Ahogy a motorok, úgy ez az autó is szélcsatornában kaptak meg végleges alakját. Sokat azért nem gondolkoztak a mérnökök, mert a részletek szinte kivétel nélkül a motorról lettek átrakva. A Hayabusától kapta az autó az elektronikát, a kipufogó rendszert, a hűtőt, a visszapillantó tükröket és műszerfalat is. A lengéscsillapítók és a rugók egy másik Suzuki modellről csenték, a GSX750F Katanától. (Ez nem összetévesztendő a legendás GSX750SZ Katanával.) A benzinszűrő, a üzemanyag nyomás szabályozó, a kuplung főmunkahenger a Grand Vitara-ról származik, míg a fékrendszer, a futómű alkatrészek, a benzinpumpa és az akkumulátor egy japánban forgalomban lévő mini autóról származik. Ebből is látszik, hogy sokat nem költöttek az extrém versenyautó alkatrészeinek kifejlesztésére.

 
   
   

A következő lépés egy ultrakönnyű sportkocsi kifejlesztése volt. A GSX-R/4 szintén a Hayabusa motorját kapta. Az alumínium vázra épített szerkezetben kézzel válthatjuk a sebességeket, szám szerint hatot. A rugózás mellett állítható a magasság, hűtöttek a féktárcsák, és a belső komfortra is nagyon sok figyelmet áldoztak a tervezők. A biztonságról nem is beszélve. Az ASV (Advanced Safety Vehicle) a Suzuki járműbiztonság fejlesztési programja része a GSX-R/4-nek is. Persze ez is teljesen kompjúterizálva van. Az aktuális motoradatokat, menettulajdonságokat analizálja, optimalizálja és persze meg is jelenteti egy 10.4 colos kijelzőn. Ha pedig nem akar erre figyelni a sofőr miközben az utat nézi, letöltheti aznapi eredményeit számítógépére.

Megnyugtatunk minden kétkerekű tulajdonost, nem kell attól rettegni, hogy holmi négykerekes járgány legyorsulja a körúton, ugyanis a 173 lóerő ellenére csak 6,3 másodperc alatt éri el a 100 km/h-s sebességet. Ezt ugye még egy túraendúró is tudja.