MV Agusta F5 már tesztelés alatt

2002.02.12. 11:06

 
   
   

Az MV Agusta F5 bemutatását valamelyik őszi motorshow-ra tervezi a gyártó. Várhatóan az egyik legerősebb utcai gyorsasági motorkerékpár lesz a maga kategóriájában, több mint 160 lóerőt tol majd a hátsó kerék felé.

A motort már tesztelték hosszú távú versenyen is, anélkül, hogy erről bárki tudott volna. Ez talán megmagyarázza, hogy a belga Maxin Endurance Experience csapat által versenyeztetett "F4"-esek miért is voltak majdnem olyan gyorsak, mint a leggyorsabb Suzuki GSX-R 1000-esek. A belga csapat tulajdonosa nem kívánta kommentálni a híreket, de azt megerősített, hogy közeli kapcsolatban áll a gyártóval.

Az MV Agusta idén mindenféle blokkot kipróbált már, de még mindig nem tudják, hogy pontosan mi lesz a végső specifikációja az új gépnek. Viszont hozzátette, az F5 motorja erősebb lesz, mint bármely más utcai gépé, még az egyik legerősebb gépnél, a Kawa ZX-12R-nél is többet ad majd le. Az újdonság egyébként egy teljesen új motor lesz, nem pedig egyszerűen egy nagyobb erőforrást csavaroznak a jelenlegi 750 köbcentis F4 vázába.

A mérnökök most azon dolgoznak, hogy még több nyomatékot szedjenek ki a motorból, amely az igazán gyors motorozáshoz szükséges a pályán. A Maxim gépe 35 kilóval volt nehezebb tavaly, mint a legkönnyebb japán szupergépek a hosszú távú világbajnokság rajtrácsán. Az MV a további fejlesztésektől azt várja, hogy ez a hátránya is megszűnjön.

A motor bemutatóját sokan tavaly őszre várták. Piaggio késlekedett a gyár felvásárlásában, emiatt az MV Agusta nem tudott további pénzeket fektetni az új gép fejlesztésébe. A rendeződött tulajdonosi szerkezet után a Piaggio is támogatja az új motor elkészítését, így most megújult erővel folytatódhatnak az F5-ös fejlesztései.