Könnyebb és gyorsabb motorok a Yamaha-tól

2002.02.15. 11:32

 
   
   

A Yamaha egy új alumíniumöntési technikát fejlesztett ki, amely akár 30 százalékos súlymegtakarítást eredményezhet a blokkok alkatrészeinél. A cég jelenleg az eljáráshoz használatos szerszámokkal szereli fel motorgyártó üzemét, hogy kihasználhassa a technológia előnyeit.

Ha mindez igaznak bizonyul, az újfajta eljárás magasabb fordulaton üzemelő motorokhoz vezethet, mindez több lóerőt jelent majd, kisebb súllyal párosítva. Nem mellékes az anyagköltség sem, amelyet minden egyes blokkon megspórolnak az előállítás során.

A technológia során az olvadt alumíniumot egységesen gyors befecskendezéssel juttatják az öntőformába, úgy hogy ott vákuumot létesítenek. A formán belül a hőmérséklet szabályozott. Így az alumínium szétáramlása egyenletes és vékony lesz. A hagyományos technikákkal az alumínium alkatrészek minimálisan csupán 2.5 milliméter vékonyak lehetnek. A Yamaha találmánya azt jelenti, hogy akár 1.5 milliméter falvastagságú, és megfelelő szilárdságú alkatrészeket is elő tudnak állítani.

A Yamaha jelenleg a Iwata 2 üzemét készíti fel az új technológia használatára Shizoukában. Itt készülnek a gyár motorkerékpárokba és tengeri járművekbe használt erőforrásai. A jó hír a rivális gyártóknak, hogy a Yamaha felkínálta számukra az új technológia használatának lehetőségét.