A legnagyobb Piaggio robogó megújult

2002.02.19. 10:50

 
   
   

A Piaggio megújította legnagyobb robogóját, az X9 500-ast. Nemcsak a motorja, és mérete miatt érdemli ki a legnagyobb jelzőt, hanem mostantól az olasz gyártó Európán kívül világszerte is kínálja hatalmas automata gépét. A robogóban benne van minden, amit az olasz konszern ebből a műfajból tud, legyen az erőteljes blokk, avagy műszaki és elektronikai ínyencségek sora.

Az új gép szívét alaposan átdolgozták. A Piaggio MASTER fantázianevű hajtóműve műszaki remekmű és egyben abszolút környezetbarát. A belsejében a forgó-mozgó alkatrészeket a legnagyobb pontossággal tervezték, míg a robogó kialakítása optimális védelmet nyújt a motorosának, és komfortossá teszi a vezetést mind városban, mind hosszabb távú utazásnál. Az X9 500 az első olyan robogó az osztályában, amelyet elektronikusan vezérelt benzinbefecskendező rendszerrel szereltek fel.

 
   
   

A formaterv és a szerkezeti felépítés a sikeres 250-es verziótól érkezett, amelyet később fejlesztettek ki, mint a megelőző X9 500-ast. Az elgondolás igen kifinomult, véges elem számítást alkalmazó programok segítségével nyerte el az X9 a vonalainak végső formáját. A szélcsatorna szintén a széles körű tesztelés meghatározó állomása volt, amely igen fontos egy ilyen nagy sebességre képes robogó esetében.

A részletes ergonómiai vizsgálatok eredményeképpen a vezető és utasának üléspozíciója rendkívül komfortos. Még egy jelentős változás történt az 500-as modellen, mégpedig a műszerfal átalakítása. Az X9 széles kormánya digitális műszereknek ad helyet, amelyek középen helyezkednek el, így könnyen és gyorsan leolvashatóak. Egy igazi számítógéppel van dolgunk, amely kivételesen átfogó képességekkel rendelkezik, amelyben a digitális panel mellett az összes visszajelző lámpa helyet kapott. A számítógép jóformán a jármű minden funkcióját monitorozza, úgy mint a környezeti feltételeket, az időszakos karbantartás szükségességét, és minden egyéb, a robogó állapotával kapcsolatos eseményt.

Az X9 500 4V i.e. SL-ben megtalálható a Piaggio Integrált Kommunikációs Rendszere (PICS), amellyel a vezető és utasa biztonságosan beszélgethet egymással a sisakba szerelhető fülhallgató segítségével, és ezen keresztül hallgathatják mindketten az RDS rádiómagnót is. A berendezésen a mobil telefonokhoz szintén kialakítottak egy csatlakozóhelyet, így utazás közben tudunk telefonálni, anélkül hogy a kezünket felemelnénk a kormányról.